Hyppää sisältöön

Omaishoitajien kirjaviin palkkioihin ei luvassa pikaista parannusta

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) sanoo, että nyt on käynnistettävä lainsäädännön uudistamistyö, jotta seuraava hallitus voisi päättää asiasta.

Susanna Huovinen.
Suomessa jo lähes 700 000 ihmistä hoitaa omaisiaan oman työnsä ohessa. Miksi laitospaikoista säästäminen ei näy omaishoitajien kukkarossa? Peruspalveluministeri Susanna Huovinen myöntää, että omaishoitajille maksetaan liian vähän.
Mikko Naalisvaara

Omaishoitajien vaihtelevaan palkkiotasoon ei ole ainakaan lähiaikoina tulossa muutosta.

Ylen aamu-tv:n haastattelema peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) sanoo, että omaishoitajien tasavertaisen aseman saavuttamiseksi lainsäädäntöä täytyy uudistaa, mutta tällä hallituskaudella lakimuutosta ei enää ehditä viemään läpi.

– Lainsäädäntötyö yritetään nyt saada käyntiin, jotta tuleva hallitus voisi tehdä päätöksiä asiasta, Huovinen toteaa.

Huovinen sanoo olevansa sitoutunut valmistelutyön käynnistämiseen. Hän aikoo viedä vielä tämän syksyn aikana hallituksen käsittelyyn kansalliseen omaishoidon kehittämisohjelmaan sisältyvät omaishoitajien terveystarkastusten kehittämisen sekä toimeksiantosuhteisen sijaishoidon.

Eduskunnassa tällä viikolla käsitelty lisätalousarvio ei sen sijaan sisällä esityksiä lisärahasta omaishoidon tukeen.

Omaishoitajien palkkiotaso riippuu kunnasta ja se vaihtelee suuresti, noin 200 eurosta 1 500 euroon kuukaudessa. Myös Susanna Huovisen mukaan omaishoitajille pitäisi maksaa enemmän.

– Olen sitä mieltä, että tänä päivänä korvaukset eivät vastaa työn vaativuutta kaikilta osin. Siksi näitä parannuksia nyt tarvitaan, Huovinen sanoo.

Suosittelemme sinulle