Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Käyttääkö yhteiskunta kilttejä omaisia hyväkseen – vanhusten hoivavastuu läheisillä?

Miltä hoivavastuun siirtäminen läheisille – kenties korvauksetta ja oman uransa kustannuksella tuntuu? Miten omaishoitajan jaksamista voisi parantaa? Kenen pitäisi tukea vanhuksia hoitavia työssäkäyviä lapsia ja omaisia? Millaisia kokemuksia sinulla on omaishoitajuudesta?

Vanhus pyörätuolissa.
Kuva: Tommi Parkkinen/Yle
Augustina Jämsä
Avaa Yle-sovelluksessa

Vanhuksia kotona hoitavat omaiset: lapset ja puolisot. Helsingin yliopiston dosentti, tutkimusjohtaja Kaisa Kauppisen mukaan tällä hetkellä jopa 700 000 työssäkäyvää lasta hoitaa oman työnsä ohella ikääntyneitä omaisiaan.

Omaishoidon tukea saa tällä hetkellä vain noin 40 000 suomalaista, joten suuri joukko tekee hoivatyötä korvauksetta.

Kun suuret ikäluokat vanhenevat ja hallituksen tavoitteena on siirtää hoivaa laitoksista koteiheihin nykyistäkin enemmän, omaisiaan hoitavien määrä nousee hurjasti.

Kauppinen patistaa päättäjiä tarttumaan vanhusten hoivan haasteisiin nyt, ennen kuin suuret ikäluokat vanhenevat: nyt on korkea aika pohtia sitä, miten lapset pystyvät samanaikaisesti huolehtimaan vanhemmistaan ja omista töistään.

Vanhempien hoivan ja oman työn yhdistäminen voi olla hyvin raskasta, ja vaarana on, että vanhempiaan hoitava ei jaksakaan tehdä töitä omaan eläkeikäänsä saakka.

Monissa Euroopan maissa on yleistynyt kotiapulaisen palkkaaminen naapurimaista vanhuksia hoitamaan.

Millaisia kokemuksia sinulla on omaishoitajuudesta? Miten omaishoitajan jaksamista voisi parantaa?

Suosittelemme sinulle