Hyppää sisältöön

Hiilen käyttö väheni Kiinassa – mutta onko muutos pysyvä?

Kiinan hurjien ilmansaasteiden pääaiheuttajan, hiilen, käyttö on Kiinassa laskenut ensimmäistä kertaa 10 vuoteen. Näin laskee ympäristöjärjestö Greenpeace. Uutinen on hyvä myös ilmastolle.

Työntekijä lajitteli lämmitykseen käytettäviä hiilibrikettejä tehtaalla Qingdaon kaupungissa Itä-Kiinassa lokakuussa 2010. Kuva: Wu Hong / EPA

Greenpeacelta kuulee harvoin hyviä uutisia. Tuoreet laskelmat Kiinan hiilen käytöstä kuitenkin ovat sellaisia – ainakin kasvihuonekaasujen vähentämisen ja Kiinan ympäristön puhdistamisen kannalta.

Kiinan hiiliyhdistyksen tietoihin perustuen kansalaisjärjestö on laskenut, että hiilen käyttö laski 1–2 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Luku on merkittävä, sillä kuluneen vuosikymmenen aikana hiilen käyttö on kasvanut 5–10 prosentin vuosivauhtia. Kiina on maailman suurin hiilen tuottaja ja kuluttaja.

– Tämä on lupaavaa, mutta on katsottava vähän pidempään ennen kuin voidaan sanoa, onko kyseessä trendi, sanoo Greenpeace Pekingin-toimiston ilmasto- ja energiapolitiikkavastaava Li Shuo.

Li Shuon mukaan hiilen käytön väheneminen johtuu mm. Kiinan talouden rakennemuutoksesta.  Kiina pyrkii vähentämään riippuvuutta hiiltä käyttävästä raskaasta teollisuudesta. Mm. teräs- ja betonitehtaita on suljettu Pekingiä ympäröivässä Hebein maakunnassa.

Mutta myös rakennemuutoksesta kertovat tilastot ovat tuoreita. Tarvitaan jonkin aikaa ennen kuin voidaan varmuudella sanoa, vähentävätkö muutokset talouden rakenteessa Kiinan riippuvuutta hiilestä. Lisäksi on lisätty uusiutuvan energian tuotantoa ja kiristetty ympäristölakeja.

Esimerkiksi kansainvälinen energiajärjestö (IEA) on ennustanut, että maailmanlaajuisesti riippuvuus hiilestä tulee vielä lähivuodet kasvamaan, joskin kasvuvauhti hidastuu.

”Kiinan hiilipiikki voidaan nähdä jo 2016”

Aiemmista poikkeavia ennusteita hiilen käytöstä on julkistanut myös kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen tähtäävä monialainen think tank Carbon Tracker Initiative (CTI). Laitoksen laatiman ”matalan kysynnän” skenaarion mukaan hiilen käytön huippu saatetaan saavuttaa Kiinassa jo vuonna 2016.

Instituutin mukaan hiilen kulutus voi sen jälkeen kääntyä laskuun. Muutosta ruokkisivat tuotannon tehostamisen lisäksi uusiutuvien energialähteiden sekä maakaasun ja ydinvoiman käytön kasvu.

CTI tekee mm. investoijille analyyseja siitä, mitä riskejä liittyy hiiliteollisuuteen sijoittamiseen. Laitoksen mukaan uusiin hiilikaivoksiin ei ole tämän päivän hinnoilla kannattavaa sijoittaa ja voittojen tekeminen on tulevaisuudessa epätodennäköistä.

CTI:n ennuste poikkeaa Kiinan omista arvioista. Kiinan hallitus ennustaa, että hiilen kulutuksen huippu saavutetaan vuonna 2020. Tuolloin 59 prosenttia energiasta tuotettaisiin hiilellä. Nyt luku on noin 70 prosenttia.

Viisivuotissuunnitelma määrää tahtia

Kiina on satsannut paljon uusiutuvan energian kehittämiseen. Tänä vuonna Kiinassa avataan kolminkertainen määrä tuulipuistoja Yhdysvaltoihin verrattuna ja kuusinkertainen määrä Saksaan verrattuna.

Kiinan kommunistinen puolue valmistelee parhaillaan seuraavaa kehitystä määräävää viisivuotissuunnitelmaa. On spekuloitu, että vuosien 2016–2020 suunnitelmassa asetettaisiin pakolliset rajat hiilen käytölle. Hiilikatto olisi tavallaan kiinalainen vastine esimerkiksi EU:n sopimille päästörajoille.

Kiina on maailman suurin hiilidioksidipäästöjen tuottaja.

– Jos seuraavaan viisivuotissuunnitelmaan saadaan kunnianhimoinen energiasuunnitelma, esimerkiksi ilmanlaatu paranee radikaalisti, sanoo Li Shuo.

Puolueen johto on nostanut jo aiemmin ympäristön tilan parantamisen yhdeksi tärkeimmistä tavoitteista. Tehtävä ei ole helppo, kun samalla on pidettävä talous kasvu-uralla ja kansa työllistettynä.

Suosittelemme sinulle