Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Yllätys viskin myynnissä – näin kohu vaikutti

Viskejä ostettiin lokakuussa paikoin jopa huomattavasti enemmän kuin tavallisesti. Myyntiluvut voivat kuitenkin olla monen tekijän summa.

Skotlantilaisia viskejä
Kuva: Felipe Trueba / EPA
Hanna Lumme
Avaa Yle-sovelluksessa

Alkon tuoreen tilaston mukaan viskien myynti kasvoi lokakuussa selvästi. Viskit ovat alkuvuonna tehneet kauppansa huonommin kuin edellisvuonna, mutta lokakuussa myynnissä tapahtui muutos.

Esimerkiksi mallasviskien myynti kasvoi kahdeksan prosenttia verrattuna viime vuoden lukuihin. Irlantilaisten viskien myynnissä lisäys oli lokakuussa vielä suurempi, yli 14 prosenttia.

Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna arvioi, että lokakuinen viskikohu on voinut vaikuttaa lukuihin.

– Sillä on saattanut olla merkitystä. Muihin väkeviin juomiin verrattuna viskien myynti ei kuitenkaan ole ollut kovin suurta. Vodkan ja viinojen myynti kasvoi lokakuussa vielä enemmän kuin viskien.

Vilkunan mukaan yhden kuukauden myynnin analysoiminen on hankalaa, koska menekkiin vaikuttavat monet tekijät.

– Jos tulee mielenkiintoinen uutuustuote, se voi näkyä tilastoissa, samoin huhut ja keskustelut juomista. Joulun lähdestyessä myös esimerkiksi arvokkaiden konjakkien ja viskien myynti kasvaa, koska niitä ostetaan lahjaksi.

Lokakuussa myös viinien myynti lisääntyi. Viinien menekki on vuodenaikasidonnaista, kun taas väkevien kulutus on yleensä tasaisempaa.

Myynnin tilastointiin vaikuttaa sekin, paljonko kuukaudelle osuu perjantai- ja lauantaipäiviä, jolloin myynti on vilkkaampaa kuin arkisin, Alkon viestinnästä kerrotaan.

1,7 miljoonaa litraa viskiä vuodessa

Kaiken kaikkiaan viskien myynti on kaikista Alkon tuoteryhmistä vain pienehkö siivu. Esimerkiksi viime vuonna vodkia ja muita viinoja myytiin 15 miljoonaa litraa ja viskejä vain 1,7 miljoonaa litraa.

Jos tulee mielenkiintoinen uutuustuote, se voi näkyä tilastoissa, samoin huhut ja keskustelut juomista.

Taina Vilkuna

Tänä vuonna suuntaus on samankaltainen.

– Myyntiluvuista ei voi suoraan sanoa, että juuri kohu olisi saanut ihmiset ostamaan viskiä. Voi olla, että asia on ollut silloin enemmän keskusteluissa kuin käytännön toimissa, Vilkuna arvioi.

Hänen mukaansa suomalaisten viskien kulutus on kuitenkin muuttunut vuosikymmenessä.

– Viskejä harrastetaan nykyään huomattavasti enemmän. Samalla tavalla viiniharrastajat, viskiharrastajat ovat aktiivisia ja kokoontuvat keskenään maistelemaan. Se on selvä trendi Suomessa.

Suosittelemme