Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Nato perustaa eliittijoukot – Venäjän rajalle suunnitteilla suuri sotaharjoitus

Nato vastaa Venäjän kasvavaan uhkaa perustamalla "keihäänkärkijoukot", jotka voivat siirtyä minne tahansa Nato-maiden alueella jopa kahdessa päivässä. Huippuvarusteltuun yksikköön voi tulla joukkoja myös muista kuin Nato-maista.

Sotilaat esittelevät Patriot-ohjuksia.
Naton käyttämiä Patriot-ilmatorjuntaohjuksia esiteltiin medialle Warbelow'ssa Pohjois-Saksassa 18. joulukuuta. Kyseisiä ohjuksia ollaan siirtämässä Turkkiin suojelemaan Naton liittolaisia Syyriasta tulevia hyökkäyksiä vastaan. Kuva: AFP / Lehtikuva
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sotilasliitto Nato perustaa nopealla aikataululla eliittisotilaista koostuvan osaston. Asiasta kertoo Naton Pohjois- ja Itä-Euroopan joukkojen ylipäällikkö, saksalaiskenraali Hans-Lothar Domröse Die Welt -lehden haastattelussa

Osastossa olisi 5 000 - 7 000 sotilasta ja se varustettaisiin huippunykyaikaisella kuljetuskalustolla. Osastolla on oltava valmius siirtyä minne tahansa Naton toiminta-alueelle jopa kahdessa päivässä, Domröse kertoo.

Lehden mukaan osaston perustaminen on seurausta Venäjän asevoimien toimintakyvyn parantumisesta.

– Olemme huomanneet, että [Venäjän] presidentti Putin on tehnyt Venäjän asevoimat iskukykyisemmiksi ja venäläiset joukot ovat hemmetin nopeita, Domröse kertoi.

Osastolla olisi niin maa-, meri- kuin ilmavoimiakin. Osastoon kuuluvat joukot olisivat peräisin 6 - 10 Naton jäsenmaasta. Kenraalin mukaan ei ole poissuljettua, että myös Natoon kuulumattomat maat voisivat olla mukana yksikössä.

Joukot olisi sijoitettu kotimaihinsa, mutta niillä olisi valmius lähteä niin harjoituksiin kuin todellisiinkin tehtäviin erittäin nopeasti. Joukolla olisi paras mahdollinen aseistus ja koulutus.

Päätös osaston perustamisesta on määrä tehdä heti ensi vuoden alussa. Joukko pyritään saamaan toimintavalmiiksi vuoden 2015 aikana, mutta siihen kuuluvien joukkojen tulisi osallistua jo syyskuussa Etelä-Euroopassa järjestettävään sotaharjoitukseen.

Suurharjoitus Venäjän rajalla?

Nato ei ole toistaiseksi järjestänyt suuria sotaharjoituksia lähellä Venäjän rajaa. Sotilasliiton itäiset jäsenmaat tuntevat kuitenkin yhä kasvavaa uhkaa Venäjältä ja vaativat sen vuoksi toimia, kenraali Domröse kertoo.

Nato on Domrösen mukaan nyt ensi kertaa ottanut harkintaan suursotaharjoituksen järjestämisen Venäjän-vastaisella raja-alueella.

– Voin hyvin ajatella, että järjestämme tulevaisuudessa [sotaharjoituksen] Itä-Euroopassa tai Baltiassa, hän sanoo.

Suuriin harjoituksiin osallistuu kenraalin mukaan 25 000 - 40 000 sotilasta.

Suosittelemme