Hyppää sisältöön

Elvis elää muistoissa – "Yksi etelävaltioista kotoisin oleva rasvatukkainen lanteenheiluttaja, joka ei osaa soittaa eikä laulaa"

Elämää ilman Elvistä on vaikea kuvitella – niin tärkeä tuo idoli oli ja on monelle edelleen. Aluksi myös lehdistön paheksumaa laulajaa kuunneltiin jopa salaa.

Elvis-kuvakirjan kuvat on ottanut kiertuemanageri Ed Bonja. Kuva: Ed Bonja
Heli Mälkiä

Elvis Presley elää fanien sydämissä Suomessakin edelleen vahvana. Aika, jolloin Elvis teki läpimurtonsa tuo edelleen monelle vahvoja muistoja mieleen. Yle Etelä-Karjalan toimitus keräsi ihmisten muistoja Elviksestä.

Elviksen elokuvat kävimme aina katsomassa kahteen kertaan

Annikki

Annikki oli vuosina 1956–1957 noin 11–12-vuotias. Elvis oli silloin tullut juuri tunnetuksi. Annikki hullaantui ystävättärensä kanssa Elviksestä kokonaan.

– Meillä oli sellainen leikekirja, jonne laitettiin kaikki Elviksen kuvat, jotka vain saatiin. Oli myös purukumeja, joiden mukana oli Elviksen kuvia semmoisilla muovireunuksilla ja niissä oli neulat. Sitten oli kapeat farkut ja niihin ulkosivuihin rintarinnan alaspäin laitoimme ne Elviksen kuvat.  Elviksen elokuvat kävimme aina katsomassa kahteen kertaan, muistelee Annikki.

Siihen aikaan ilmestyneessä Elokuva-Aitta-lehdessä oli kirjekaava, johon pystyi kirjoittamaan Elvikselle.

– Ystäväni kirjoitti ja hän sai Gracelandista kuvan, kertoo Annikki.

Taistelu Jailhouse Rockista

KunLauantain toivotut-radio-ohjelmassa soi ElviksenJailhouse Rock, laittoi Annikki radion niin kovalle kuin sen vain sai. Annikin isä ei sitä sietänyt, vaan väänsi radion kiinni.

Toinen pani radion kiinni ja toinen auki. Sitten, kun isä ei enää muuta keksinyt, hän katkaisi virran.

Annikki

– Me taistelimme tästä. Toinen pani radion kiinni ja toinen auki. Sitten, kun isä ei enää muuta keksinyt, hän katkaisi virran. Minä laitoin virrat takaisin ja sitten isä luovutti, Annikki kertoo.

Vielä nyt 70-vuotiaana, Elvis on lähellä Annikin sydäntä.

– Elvis on semmonen, joka sykäyttää ja tuo kaikkia muistoja sieltä. Isälle yläkertaan terveisiä, et nyt mie kyllä kuuntelen ilman, että se katkaisee sähköjä, naurahtaa Annikki. 

Elvis-fanitusta salassa

Elviksen kuuntelu oli harvinaista herkkua, koska sitä ei tullut radiosta. Elvis fanitusta piiloteltiin monesti vanhemmilta, koska he eivät ymmärtäneet sitä.

– Piti olla tyytyväinen, jos sitä jossain pääsi kuuntelemaan. Tällästä rokkia kuunneltiin tanssipaikoilla. Ei ollut muuta, muistelee Jouko Kolhonen.

Elvistä paheksuttiin ja se oli vähän niin kuin kiellettyä ja sellaista Amerikan habitusta

Jouko Kolhonen

– Elvistä paheksuttiin ja se oli vähän niin kuin kiellettyä ja sellaista Amerikan habitusta. Elvis paheksutti liikkeillään ja koreografiallaan. "Elvis is pelvis" sanottiin. Se vaan ei sattunut työläisperheeseen. Eihän nytkään vanhemmat ihmiset hyväksy räppiä, sanoo Kolhonen.

Jouko katsoo nykyään YouTubesta paljon Elviksen vanhoja konserttitaltiointeja.

– Nyt vasta on todettu, että kyllä se vaan oli kova jätkä, sanoo Kolhonen.

Paheksuttu Elvis vaikutti suomalaismuusikoihin

Elvis kolahti myös suomalaisiin musiikintekijöihin. Muusiikko Jussi Raittiseen teki vaikutuksen Elviksen ääni ja erilaisuus. Elviksen akustisen kitaran soitto teki Raittiseen erityisen vaikutuksen ja hän opetteli soittamaan kitaraa kuunnellen samalla Elviksen soittoa.

Yksi etelävaltioista kotoisin oleva rasvatukkainen lanteenheiluttaja, joka ei osaa soittaa eikä laulaa

Jussi Raittinen

– Elvis kolahti sitten siinä vaiheessa todella, kun sain joululahjaksi vuonna 1958 mikrolevysoittimen, jolloin pystyin soittamaan itsekin Elvis-levyjä. Seuraavana vuonna yritin kerätä kaikki Elvis-levyt, jotka oli siihen mennessä ilmestyneet.

Raittinen muistelee, että kun Elvis löi läpi maailmalla, aikakauslehdet ja muu media Suomessa vähättelivät ja naureskelivat amerikkaislehtien tapaan.

– Ajateltiin, että tässä on nyt jälleen yksi etelävaltioista kotoisin oleva rasvatukkainen lanteenheiluttaja, joka ei osaa soittaa eikä laulaa, mutta on silti ansainnut miljoona dollaria. Näitä Amerikan villityksiä tuli tukuittain silloin 50-luvulla ja aikaisemminkin, niin se oli helppo nauraa asialle, sanoo Raittinen.

Elviksen vaikutus Suomen musiikkigenreen on Raittisen mukaan kuitenkin vahva.

– Kyllä se vaikutti kaikkiin rock'n'roll-laulajiin. Oli paljon sellaisia, jotka yrittivät sitten laulaa samanlaista rokkia 1950-luvulla. Elvis oli musiikkiin suurin yksittäinen vaikuttaja totta kai, sanoo Raittinen.

Suosittelemme sinulle