Hyppää sisältöön

Stubb merivoimien yhteisestä johdosta: "En kyllä tältä istumalta lähde tekemään"

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson sanoi perjantaina Expressen-lehden haastattelussa, että Suomella ja Ruotsilla voi yhdeksän vuoden kuluttua olla yhteistä merivoimien johtoa.

Pääministeri Stubb haastateltavana 9. marraskuuta.
Pääministeri Stubb haastateltavana 9. marraskuuta. Kuva: Yle
Paula Tapiola

Suomi ja Ruotsi tiivistävät puolustusyhteistyötään, ja Ruotsin merivoimien komentaja on ehdottanut, että Suomella ja Ruotsilla voisi olla yhteistä merivoimien johtoa yhdeksän vuoden kuluttua.

– Sotilaat ovat näköjään erittäin tarkkoja ja täsmällisiä omissa määritelmissään. Itse näkisin edelleen niin, että Suomen puolustuksen perusta on uskottava ja itsenäinen puolustus, pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi Pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa sunnuntaina.

– Yhteistyötä voidaan tehdä Ruotsin kanssa, voidaan tehdä Pohjoismaiden kanssa, tehdään EU:n kanssa ja tehdään Nato-maiden kanssa. Mitään tällaista ultimaatumia merivoimien yhdistämiseen tai järjestelmiin yhdeksän vuoden kuluttua en kyllä tältä istumalta lähde tekemään.

Suomi ei lähde mukaan Naton eliittijoukkoihin

Sotilasliitto Nato perustaa eliittisotilaista koostuvan osaston. Asiasta kertoi Naton Pohjois- ja Itä-Euroopan joukkojen ylipäällikkö perjantaina. Hänen mukaansa joukot perustetaan nopealla aikataululla. Stubb ei usko Suomen osallistuvan eliittijoukkoihin.

– En usko. Meillä on kumppanuussopimus, kuten hyvin tiedetään, ja vähän erityisasema viiden muun kumppanuusmaan kanssa, hän sanoi.

Stubb arvioi, että Naton toiminnan prioriteetit ovat muuttuneet Ukrainan kriisin myötä. Aiemmin Nato panosti kriisinhallintaan.

– Suomi oli jokaisessa Naton kriisinhallintaoperaatiossa mukana, eli Kosovossa, Bosnissa ja Afganistanissa oltiin mukana. Ukrainan tilanteen myötä keskittyminen on siirtynyt artikla viisi -tyyppiseen kollektiiviseen puolustusyhteistyöhön, pois päin kriisinhallinnasta.

– Silloin on keskusteltu paljon siitä, tuleeko pysyviä tukikohtia vaikkapa Baltian maihin vai jatketaanko kiertojärjestelmää. Uskon, että kiertojärjestelmässä pysytään, Stubb kertoi.

Isis-järjestön iskujen vaara Suomessa pieni

Ääri-islamistinen Isis-terroristijärjestö on suunnitellut aktiivisesti terrori-iskuja Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, Yhdysvallat on toistuvasti varoittanut tiedustelulähteisiinsä perustuen. Norja ilmoitti tällä viikolla, että se valmistautuu iskuun lähimmän vuoden aikana. Pääministerin mukaan myös Suomi varautuu uhkiin.

– Tällaiseen varaudutaan totta kai jatkuvasti. Isis-tyyppisen toiminnan haasteena on, että se ei ole samalla tavalla suunnitelmallista tai laajamittaista kuin perinteinen terroritoiminta, jossa vaikkapa soluttaudutaan ja rakennetaan pommi.

– Se on aika summittaista: väkivallantekoja, murhia, mestauksia. Niiden ennakoiminen on vaikeaa. En näkisi Suomen näkökulmasta tässä vaiheessa yhtä huolestuttavia piirteitä kuin muualla Euroopassa, pääministeri Alexander Stubb sanoi Pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa sunnuntaina.

Suosittelemme sinulle