Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

LTE, 4G, H, E – eli mitä kaikkea kännykän näytöllä voikaan lukea

Älykännykän myötä käyttäjä on saanut tottua uusiin kirjainyhdistelmiin kännykän näytöllä. Mitä tarkoittaa, kun mobiililaitteen vasemmassa yläkulmassa lukee 4G tai LTE tai H? Koodit kertovat, mitä verkkotekniikkaa puhelin käyttää yhteyttä muodostaessaan. Kirjainyhdistelmät riippuvat myös puhelimen merkistä ja mallista.

Kuvassa kännyköitä ja tabletti pinossa
Kuva: Niko Tuikka / Yle
Heini Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jos kännykkä ei ole langattoman verkon piirissä, yläkulmassa voi lukea 3G, 4G, H, H+, LTE, G, E, GPRS tai EDGE.

Jos puhelin toimii halutusti, kirjainyhdistelmillä ei juuri ole väliä. Mutta jos yhteys tökkii, kirjaimet alkavat kiinnostaa kummasti. Yleisesti ottaen kirjaimet kertovat, millä tekniikalla laite muodostaa yhteyttä.

Kolmen polven tekniikkaa

Tutut 2G, 3G ja 4G kertovat, minkä sukupolven matkapuhelinteknologiasta on kyse. Mitä pienempi numero, sen hitaampi yhteys.

Jotta asia ei olisi selkeä, näytöllä olevat symbolit eivät välttämättä ole edellä mainittuja, vaan jotain ihan muuta.

Eri laitevalmistajat nimittäin käyttävät eri kirjainyhdistelmiä. Kun IPhone on kiinni nopeimmassa tiedonsiirtoverkossa, laitteessa lukee LTE. Uusimman Samsung-puhelimen tai Nokia Lumian näytöllä lukee vastaavassa tilanteessa 4G.

Lisäksi kaikkien uusinta teknologiaa hyödyntävän puhelimen näytöllä voi lukea hitaampien yhteyksien alueilla vaikkapa GPRS, E tai G,  mikä kertoo, että paras saatavilla oleva verkko on nyt hidas 2G-yhteys. Pahimmillaan yhteyttä ei ole ja näytöllä lukee pyöreä o.

Puhelut liikkuvat 3G-verkossa

Kolmannen sukupolven mobiiliverkko eli 3G on Suomessa kaikkein kirjavimmin nimikoitu. Näytöllä saattaa lukea 3G, mutta Samsungin ja Nokia Lumian näytöllä taas saattaa näkyä H tai H+. H-alkuiset symbolit kertovat, että nyt käytetään HSPA-tekniikalla paranneltua 3G-yhteyttä.

Timo Saxén Soneran viestinnästä sekoittaa pakkaa vielä hiukan ja kertoo, että kun nopeimpien yhteyksien älykännykkää käytetään puhelun soittamiseen, laite kytkeytyykin 4G-verkon sijasta 3G-verkkoon, sillä toistaiseksi Suomessa 4G-verkossa liikkuu vain dataa. Kun puhelu päättyy, kännykkä tarttuu taas 4G-verkkoon nettisurffausta varten.

Uusimmat puhelimet osaavat käyttää aikaisempien sukupolvien tekniikoita sujuvasti. Saxénin mukaan näytön symbolit eivät ole riippuvaisia operaattorista. Jos sen sijaan ostaa uuden kännykän, kannattaa tarkistaa omalta operaattorilta, onko oma liittymäsopimus ajan tasalla eli voiko sillä liikkua 4G-kaistoilla vai ei.

– Jos palvelu toimii, käyttäjän ei tarvitse välittää noista tekniikoista mitään. Jos asia alkaa kiinnostaa, kännykän ohjekirjasta löytyy apua, samoin omalta operaattorilta.

Jutussa asiantuntijana on Timo Saxén Soneran viestinnästä.

Suosittelemme sinulle