Hyppää sisältöön

Suomessa kokeillaan vakavien rikosten jälkisovittelua – "Tekijän on hyvä kuulla, mitä uhri sanoo"

Myös uhri hyötyy jälkisovittelusta, Kriminaalihuollon tukisäätiön projektipäällikkö Arja Konttila sanoo: hän saa muun muassa vastauksia kysymyksiinsä. Jälkisovittelussa uhrin ja rikoksen tekijän on mahdollista tavata sovittelijoiden läsnä ollessa.

Arja Konttila.
Suomessa kokeillaan vakavien rikosten jälkisovittelua. Jälkisovittelussa uhri ja rikoksentekijä tapaavat. Mitä hyötyä sovittelusta voi olla? Aamu-tv:ssä asiaa valotti projektipäällikkö Arja Konttila Kriminaalihuollon tukisäätiöstä.

Katkeruuden ja vihan väheneminen. Kuulluksi tulemisen kokemus. Elämänhallinnan palauttaminen.

Nämä ovat etuja, joita vakavien rikosten jälkisovittelun on todettu antavan. Asiasta kertoi Kriminaalihuollon tukisäätiön projektipäällikkö Arja Konttila Ylen aamu-tv:ssä tiistaina.

Konttila kertoi haastattelussa Kriminaalihuollon tukisäätiön tuoreesta kokeilusta. Siinä vakavien rikosten uhrien tai omaisten ja tekijöiden on mahdollista tavata kahden sovittelijan läsnä ollessa.

– Tavoitteena on, että henkirikosten uhrien omaisella tai jonkin muun vakavan rikoksen kohteeksi joutuneella olisi mahdollisuus lähteä käsittelemään rikoksen aiheuttamia seurauksia turvallisissa olosuhteissa.

– Tietyissä tapauksissa harkitaan myös sitä, että uhrilla tai läheisellä olisi mahdollisuus tavata tekijä, Konttila sanoi aamu-tv:ssä.

Konttilan mukaan muissa maissa on saatu hyviä kokemuksia jälkisovittelusta. Tästä ovat hyötyneet niin uhri, läheiset kuin rikoksen tekijä.

Turvallisuuden lisääntymisen kautta jälkisovittelusta on apua koko yhteiskunnalle, Konttila arvioi.

Sovittelu ei vaikuta tuomion pituuteen

Kokeilussa vakaviksi rikoksiksi luetaan esimerkiksi murhat, tapot, tapon yritykset, törkeät pahoinpitelyt, ryöstöt ja osa kuolemantuottamuksista.

Yleensä uhri kertoo, mitä hän on kokenut ja mitä seurauksia hänelle on tullut.

Arja Konttila

Konttilan mukaan jälkisovittelu ei vaikuta tekijälle langetetun tuomion pituuteen. Aikeena on tarjota hyötyjä, joita jälkisovittelusta on todettu saatavan, hän sanoo.

Ennen jälkisovittelua uhri tai uhrin omainen ja tekijä tavataan riittävän monta kertaa erikseen, jotta saadaan varmuus siitä, että tapaamisesta olisi etua kummallekin osapuolelle.

– Jos todetaan, että tekijä tuntee syyllisyyttä ja on valmis tähän, ja vastaavasti, että uhri on valmis tämmöiseen käsittelyyn ja haluaa vastauksia tiettyihin kysymyksiin, ja vain tekijä voi vastauksen antaa, silloin lähdemme järjestämään tätä tapaamista.

– Yleensä uhri lähtee kertomaan, mitä hän on kokenut ja mitä seurauksia hänelle on tullut. Tekijän taas on hyvä kuulla, mitä uhri sanoo. Hänen täytyy myös olla valmis antamaan vastauksia siinä tilaisuudessa, Konttila sanoi aamu-tv:ssä.

Hänen mukaansa Kriminaalihuollon tukisäätiön kokeilu on valtakunnallinen. Siihen voi osallistua koko maassa.

Suosittelemme sinulle