Hyppää sisältöön

Helsingin kaupunki palkitsee Pelle Miljoonan

Helsinkiläinen muusikko, kirjailija Pelle Miljoona on tämänvuotisen Helsingin kulttuuripalkinnon saaja. Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa. Helsingin kaupunki jakoi myös useita kymmeniä apurahoja helsinkiläisille taiteilijoille.

Pelle Miljoona esiintyi Haminassa kesällä 2014.
Kuva: Petri Lassheikki / Yle
Yle Helsinki

1970-luvulta asti Suomen kulttuurielämässä vaikuttanut Pelle Miljoona palkittiin tänään tiistaina Helsingin kaupungin kulttuuripalkinnolla. Vuosittain myönnettävä tunnustus on arvoltaan 10 000 euroa. Pelle Miljoona eli Petri Tiili on parhaillaan läntisessä Intiassa, Goassa.

– Tämä oli aikamoinen yllätys, koska en tiennyt, että tällainen palkinto on olemassa. Olihan se kiva ylläri. Itse asiassa kelasin, että ei ole kovin punk, että näitä palkintoja on. Toisaalta kelasin niin, että äkkiä löytyy kymmenentuhatta syytä miksi palkinto on punk, Pelle Miljoona sanoo.

Hän kertoo asuneensa Helsingissä, Kallion kaupunginosassa vuodesta 1978 lähtien. Parhaita puolia kotikaupungissa on se, että "kaikki heimot ovat koolla", Pelle Miljoona sanoo. Palkintoperusteluissa kehutaan taiteilijan omaa linjaa.

– Pelle Miljoona on suomalaisen punk-liikkeen kantava voima, joka on saanut jo monta sukupolvea paitsi rakastamaan musiikkiaan, myös kyseenalaistamaan ympäröivää yhteiskuntaa ja maailmaa. Hänen uransa sekä muusikkona että kirjailijana on ollut pitkä ja tuottelias, Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan puheenjohtaja Johanna Sumuvuori kertoo tiedotteessa.

Pelle Miljoona on jo miettinyt mihin osan tunnustuksesta käyttää.

– Jokainen meistä tietää, että levybisnes ei hirveän hyvin voi, eikä kirjoista hirveetä tiliä tule. Ajattelin, että ostan kuusi plektraa ja laatikollisen rumpukapuloita ja lopulla studioaikaa.

Pelle Miljoonan ääni on tullut suomalaisille tutuksi muun muassa kappaleista Moottoritie on kuuma, Tahdon rakastella sinua ja Juokse villi lapsi. Kulttuuripalkinnon myöntää Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta tunnustuksena helsinkiläiselle taiteilijalle merkittävistä taiteellisista ansioista tai merkittävästä työstä Helsingin kulttuurielämän hyväksi. Viime vuonna palkittiin kirjailija Kjell Westö.

Pelle Miljoona rokkasi Kuusrockissa vuonna 1980.
Yle etsi vuonna 2010 suomalaisia musiikkiklassikkoja. Yksi ehdokkaista oli Moottori tie on kuuma -kappale, jonka yhtye esitti videolla 80-luvun alussa.

Lautakunta jakoi tänään myös kaupungin taideapurahat paikkakuntalaisille taiteilijoille, joiden erikoisala on mediataide, sarjakuva, kevyt musiikki tai tanssi. Apurahojen yhteissumma on  256 000 euroa.

Suosittelemme sinulle