Hyppää sisältöön

Saksalaisille tutkijoille tuomio kirjakäärön osien varastamisesta Gizan suuresta pyramidista

Keopsin pyramidi on rakennettu noin 2 550 ennen ajanlaskun alkua. Se on suurin ja tunnetuin kaikista Gizan pyramideista.

Kheopsin pyramidi on suurin ja tunnetuin Gizan pyramideista.
Kheopsin pyramidi on suurin ja tunnetuin Gizan pyramideista. Kuva: Khaled Elfiqi / EPA
Paula Tapiola

Egyptin faraoiden esineiden palasia Gizan suuresta pyramidista vieneet kolme saksalaista on tuomittu viiden vuoden vankeusrangaistukseen. Saksalaiset ovat kertoneet olevansa tutkijoita. Gizan tuomioistuin tuomitsi heidät poissaolevina.

Tuomioistuimen mukaan saksalaiset varastivat osia muinaisesta kirjakääröstä Keopsin pyramidista. Pyramidi on rakennettu noin 2 550 ennen ajanlaskun alkua. Se on suurin ja tunnetuin kaikista Gizan pyramideista. Se on ainoa antiikin maailman seitsemästä ihmeestä, joka on säilynyt.

Egyptin viranomaiset havaitsivat saksalaisten rikoksen viime vuoden loppupuolella. Tuomioistuimen mukaan saksalaiset anastivat osan kirjakääröstä määritelläkseen sen iän ja saadakseen näin tukea teorialleen, että pyramidi olisi useita tuhansia vuosia luultua vanhempi.

Tuomioistuin tuomitsi saksalaisten lisäksi kuusi egyptiläistä vankeusrangaistuksiin. Kolme heistä on muinaisjäännösten ministeriön työntekijöitä, kaksi pyramidin oppaita ja yksi matkatoimiston johtaja. Heidät tuomittiin ryöstön avustustamisesta.

Kirjakäärön puuttuvat osat on saatu takaisin elokuussa.

Suosittelemme sinulle