Hyppää sisältöön

Töhryt ja luvattomat ilmoitukset lisääntyneet huomattavasti Helsingissä

Helsinki käyttää vuosittain puoli miljoonaa euroa luvattomien töhryjen, graffitien, ja ilmoitusten poistoon. Kaupungin mukaan luvattomien ilmoitusten kiinnittämisestä on tullut liiketoimintaa.

Lapinlahden sairaalarakennukseen on kohdistunut ilkivaltaa.
Lapinlahden sairaalarakennukseen on kohdistunut ilkivaltaa. Kuva: Yle
Ulla Malminen

Katujen varsille kiinnitetyt luvattomat ilmoitukset työllistävät kaupunkia yhä enemmän. Rakennusviraston mukaan ilmoitusten kiinnittämisestä on tullut liiketoimintaa.

– Ymmärrämme kyllä sen, että esimerkiksi taloyhtiö ilmoittaa pihakirppiksestä. Me kyllä siivoamme ilmoituksen pois. Suurempi ongelma on se, että kaupallisia ilmoituksia kiinnittävät tahot, joille se on liiketomintaa. Ilmoitusten määrä on kasvanut huomattavasti, sanoo toimistopäällikkö Erkki Nurmi.

Graffitien määrä on lisääntynyt

Myös graffitien, töhryjen ja tagien määrä on lisääntynyt. Tilastojen mukaan Helsingissä oli kaikkiaan 5500 töhryä vuonna 2005. Niistä graffiteiksi luokiteltavia kuvia oli 124.

Viime kesänä kaupungista löytyi lähes 12 500 töhryä, joista graffiteja oli yli neljä sataa.

Vartiointia on vähennetty

Helsinki käyttää vuosittain puoli miljoonaa euroa töhryjen ja luvattomien ilmoitusten poistoon. Siivousrahaa ei ole lisätty, vaikka sotkujen määrä on kasvanut.

– Toimintaa sopeutetaan määrärahaan nähden. Aiemmin vartioitiin enemmän, mutta nyt sitä on vähennetty, koska on tultu siihen tulokseen, että sotkujen nopea poistaminen on paras tapa ehkäistä niiden syntymistä. Vartijaa käytetään silloin, kun huomataan, että joku rakennus tai alue joutuu toistuvasti graffiti-iskujen kohtaaeksi, Nurmi kertoo.

Nurmen mukaan vartijoista on ollut hyötyä, koska he pystyvät yhdistämään töhryjä niiden tyylin perusteella tekijöihin. Myös valvontakameroista on apua töhrijöiden jäljittämisessä.

Suosittelemme sinulle