Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Munavarkaan kokoelman tieteellinen arvo on epäselvä

Närpiöläismiehen ilmeisesti laittomin keinoin keräämä linnunmunakokoelma kuuluu Pohjoismaiden suurimpiin. Se voisi päätyä hävitettäväksikin, mutta Suomen Luonnontieteellinen museo olisi valmis vastaanottamaan ainakin osan kokoelmasta.

Kuvassa tullin takavarikoimaa aineistoa, laatikoittain munia ja täytettyjä  lintuja
Kuvassa on noin puolet epäillyltä takavarikoidusta kokoelmasta. Kuva: Iina Kluukeri / Yle
Ulla Malminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjanmaan käräjäoikeudessa alkoi tiistaina poikkeuksellisen suuren linnunmunakokoelman keränneen närpiöläismiehen syytteiden esittely. Mieheltä on takavarikoitu lähes yhdeksän tuhatta linnunmunaa ja pari sataa täytettyä eläintä.

Munille ei ole vielä etsitty sijoituspaikkaa, mutta  Suomen Luonnontieteellisen keskusmuseon johtaja Leif Schulman arvelee, että ainakin osa munista saattaa päätyä museon suojiin.

– Olemme valmiita ottamaan kokoelman tai hakemaan sille sijoituspaikkaa, mikäli viranomaiset pyytävät. Ei meillä mitään erityistä intoa siihen ole, koska meidän kokoelmamme tukevat tieteellistä tutkimusta ja kerätään sitä ajatellen. Tämä on harrastelijakokoelma, jossa on ollut ihan muut tarkoitusperät.

Schulman kuitenkin myöntää, että kokoelman lainvastaisista keräyskeinoista huolimatta kyseessä on ainutlaatuinen harrastajakokoelma.

– Ihan pelkkä koko vaikuttaa todella ainutlaatuiselta ja poikkeukselliselta. Sisällöstä ei minulla tarkempaa tietoa ole, mutta julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan kokoelmassa on mukana hyvinkin harvinaisten lajien munia ja se tietysti lisää kokoelman ainutlaatuisuutta.

Mistä tilat tuhansille munille?

Munien sijoittaminen museoon ei ole tilaratkaisujen osalta aivan helppoa, koska laiton kokoelma vastaa yli kymmentä prosenttia museon nykyisen kokoelman koosta.

Koko kokoelma tuskin kuitenkaan päätyy Luonnontieteellisen museon kokoelmiin.

– Julkisuudessa on liikkunut tietoa, että osa munista olisi peräisin Ruotsista ja silloin voi tulla ajankohtaiseksi sijoittaa osa Ruotsiin, Naturhistoriska museetiin esimerkiksi, Schulman ehdottaa.

Osa munista saattaa jäädä museoimatta myös olemattoman tieteellisen arvonsa vuoksi.

– Jos esimerkiksi munien alkuperätiedot on kadoksissa niin silloin niillä ei ole enää hirveästi merkitystä tieteelle, Schulman arvioi.

Suosittelemme sinulle