Hyppää sisältöön

Digitaalisuus tappaa elokuvakerhot

Esitystekniikan uudistuminen on ollu kohtalokas elokuvakerhoille. Esimerkiksi 45-vuotta täyttävä Elokuvaryhmä Edvin sinnittelee lopettamisen rajoilla Kouvolassa.

Elokuvateatteri Studio 123
Studio 123:ssa jää monta paikkaa tyhjilleen Elokuvaryhmä Edvinin näytöksissä. Kuva: Raine Martikainen / YLE
Minna Kaipainen

Elokuvakerhot ovat kadonneet. Parhaimmillaan Suomessa toimi yli 200 aktiivista elokuvakerhoa. Nykyisin niitä on enää alle parikymmentä. Elokuvakerhojen kohtaloksi koitui ensin VHS ja sen jälkeen DVD. Viimeinen naula arkkuun on ollut digitaalisuus. Elokuvia ei ole saatavissa digimuodossa tai elokuvafilmille ei ole esityspaikkoja. Toisekseen elokuvien katsominen on nykyään helppoa muilla keinoin. Elokuvan voi halutessaan katsoa vaikka puhelimella ja saatavuus on netin kautta lähes rajaton.

Kouvolassa elokuvaryhmä Edvin on Suomen vanhimpia edelleen itsenäisesti toimivia elokuvakerhoja. Kerhotoiminta kituu jäsenmäärän laskiessa. Kerholaisia on syyskaudella vain 14. Toiminnan jatko on jo vaakalaudalla.

– Nuorten elokuvamaku on ehkä hieman erilainen, mutta ohjelmistolla ei haluta kosiskella, sanoo elokuvaryhmä Edvinin puheenjohtaja Jukka Tanttari.

Elokuvakerho onkin opistoryhmä

Kouvolassa toimii toinenkin elokuvakerho, joka on lähes yhtä vanha kuin Edvin. Anjalankosken elokuvakerho toimii Kymenlaakson opiston yhteydessä. 50-paikkainen esitystila on Myllykoskella. Kerho on päätynyt näyttämään elokuvansa videoformaatissa

Opistokinon näytöksissä käy keskimäärin 25-30 katsojaa. Opistokinon esitykset ovat kaikille avoimia ja niihin myydään myös niin sanottuja minikortteja kerhokorttien ohella. Kerholaisia on tänä syksynä reilu parikymmentä.

Myös Anjalankoskella suosio on laantunut takavuosista. 80-luvulla uhkasi jo hiipua kokonaan.

– 80-luvulla kerho ryhtyi näyttämään myös suuremman yleisön tunnistamia elokuvia, jolloin väkeä kävi taas enemmän. Ei meillä silti koskaan mitään Ramboa näytetty, sanoo Antero Peräkasari Anjalankosken elokuvakerhosta.

Kotkassa elokuvakerho Majakka toimii myös opintoryhmänä Kotkan opiston suojissa. Kerholaiset maksavat jäsenmaksun ja näkevät sillä sarjan 10 elokuvaa. Tälle syksylle ilmoittautuneita on 76, joten kerho voi varsin hyvin.

Edvin juhlii kaikesta huolimatta

Tänä syksynä Elokuvaryhmä Edvin täyttää 45 vuotta. Juhlan kunniaksi kerho järjestää lauantaina 15.11. kolme ”salaista elokuvanäytöstä” yhteistyössä Studio 123:n kanssa. Yleisölle näytettävä elokuva paljastuu vasta valkokankaalla.

Suosittelemme sinulle