Hyppää sisältöön

Maahanmuuttajia koulutaksikuskeiksi palkannut yrittäjä vaikeuksissa Lieksassa: Vanhemmat syyttävät yrittäjää "rasismikortin käyttämisestä"

Lieksalainen taksiyrittäjä kertoo joutuneensa vaikeuksiin palkattuaan koulukuskeiksi somalialaissyntyisiä maahanmuuttajia. Yrittäjä syyttää vanhempia rasistisesta ajojahdista. Kyydissä matkustavien lapsien vanhemmat sanovat, ettei kiistoilla ole mitään tekemistä kuskien syntyperän kanssa.

Kuva: Yle / Maiju Immonen

Lieksa kilpailutti täksi vuodeksi syrjäkylien koulukyytipalvelunsa. Voittajaksi valikoitui lieksalaisen Pauli Meriläisen yritys, joka palkkasi kuskeiksi kaksi somalialaissyntyistä miestä.

– Kaksi suomalaissyntyistä kuskiani irtisanoutui kesän loppupuolella ja heidän tilalle töihin haki somalialaissyntyisiä kuskeja. Nyt ongelmat ovat paisuneet aivan käsittämättömiin mittasuhteisiin, Meriläinen sanoo.

Meriläisen luotsaama yritys on ollut syksyn aikana tarkan tutkinnan alla. Yritystä ja Meriläistä vastaan on tehty rikosilmoituksia ja selvityspyyntöjä. Poliisista kerrotaan, Meriläisen yrityksen autoa on ajettu muutaman päivän verran katsastamattomana. Tämän lisäksi yhdessä autossa ei ole ollut ajopiirturia ja alkolukon todistuspapereita. Rikkeet ovat siirtyneet nyt syyttäjän harkittavaksi.

Minulle on väitetty aivan suoraan sitä, että tummaihoinen on huonompi kuski talvikelissä ajamaan kuin valkoihoinen.

Pauli Meriläinen

Meriläisen mielestä kaiken taustalla ovat kuitenkin rasistiset asenteet. Hän kertoo, että ongelmat alkoivat heti ensimmäisenä päivänä kun koulukyyditysauton rattiin hyppäsi tummaihoinen kuski.

– Oppilaiden vanhemmat ovat ilmoittaneet, etteivät he laita oppilaita kyytiin talvikelissä ja ajavat lapset mieluummin kouluun itse. Minulle on väitetty aivan suoraan sitä, että tummaihoinen on huonompi kuski talvikelissä ajamaan kuin valkoihoinen. Tämä on täysin käsittämätöntä touhua ja rasistista ajojahtia, Meriläinen huokailee.

Vanhemmat: Yrittäjä käyttää maahanmuuttajia suojakilpenä rikkeille

Koulukyydissä matkustavien lasten vanhemmat pitävät yrittäjän rasismisyytöksiä naurettavina. Heidän mukaan asialla ei ole mitään tekemistä kuljettajien ihonvärin tai rasismin kanssa.

Se, että hän (yrittäjä) työllistää maahanmuuttajia ei anna hänelle oikeutta rikkoa lakia ja asetuksia.

Merja Saviranta

– Yrittäjä käyttää tässä käänteistä rasismikorttia. Hän käyttää maahanmuuttajia suojakilpenä. Se, että hän työllistää maahanmuuttajia ei anna hänelle oikeutta rikkoa lakia ja asetuksia. Me olemme huolissamme lasten kyytien turvallisuudesta, painottaa yrittäjän rikkeistä Lieksan kaupungille kirjelmöinyt vanhempi Mervi Saviranta.

Savirannan mukaan vanhemmat ovat huolissaan erityisesti autojen turvallisuudesta ja yrittäjän yhteistyöhaluttomuudesta.

– Se mikä liittyy kuljettajiin on heidän kielitaitonsa. Lapset kokevat, ettei se ole riittävä ja se aiheuttaa oikeasti ongelmia. Se ei liity millään tavalla heidän ihonväriinsä tai kansallisuuteensa. Sopimuksenkin mukaan kielitaito pitää olla riittävä, mutta tällä hetkellä se ei ole riittävä.

Vanhemmat ovat ilmoittaneet jatkavansa asiasta kirjelmöintiä ja menevänsä vaikka lakkoon kunnes kunhan autojen turvallisuusongelmat ja kuljettajien kieliongelmat korjataan. Yrittäjän mukaan autot ovat kunnossa ja kuljettajien kielitaito täyttää alan vaatimukset.

Suosittelemme sinulle