Hyppää sisältöön

Uhkailuja, syytöksiä ja oikeuskäsittely – näin suuri riita yhden koulun sulkemisesta voi syntyä

Vantaan Tuomelan koulun sulkemispäätös on poikinut suuren mediakampanjan, liudan syytöksiä, kantelun oikeuteen sekä uhkailusoittoja virkamiehille.

Tuomelan koulu otti viimeiset ekaluokkalaisensa syksyllä 2014.
Tuomelan koulu otti viimeiset ekaluokkalaisensa tänä syksynä. Kuva: Yle
Eero Mäntymaa

Suunnitelma Vantaan Tuomelan koulun sulkemisesta julkistettiin elokuussa 2013. Sen jälkeen koulun säilyttämisen vuoksi on osoitettu mieltä, kerätty 13 000 nimen adressi, lobattu mediaa ja poliitikoita sekä jopa pullotettu vettä.

– Tämä koulu on tämän alueen juttu. Koulu on se, minkä ympärille koko Hämeenkylä on rakentunut. Se oli se juttu mikä sai alueelle muuttamaankin, kuvailee Pro Tuomela -liikkeen aktiivi Sirpa Annala.

Yleensä kouluja lakkautetaan oppilaspulan tai homeen vuoksi. Tuomelan koulun sulkemisessa ei ole kyse kummastakaan. Tällä hetkellä koulussa on 180 oppilasta. Määrä todennäköisesti kasvaisi, sillä alueelle on kaavoitettu uusia asuntoja noin 360 uudelle asukkaalle.

30-luvun rakennus on putkiremontin tarpeessa ja talvella vetoinen, mutta esimerkiksi sisäilmaongelmia ei ole. Sen sijaan Pähkinärinteen, Hämeenkylän ja Askiston kouluissa, joihin Tuomelan oppilaat siirretään, on viime vuosien aikaan tehty korjauksia sisäilmaongelmien vuoksi.

– Terve koulu lakkautetaan, pannaan rahaa kouluihin jotka oireilee. Eihän siinä ole mitään järkeä, ihmettelee Pro Tuomela -liikkeen aktiivi Markus Lyyra.

Riita rahasta ja oikeastaan kaikesta muustakin

Koulun sulkemisen syynä on raha. Vantaa haluaa säästää seinien ylläpidossa ja myydä tonttimaan, josta odotetaan miljoonien eurojen tuloja.

Saavutettujen säästöjen suuruudesta virkamiehet ovat täysin eri mieltä. Opetustoimesta vastaavan apulaiskaupunginjohtajan mukaan Tuomelan ja Hevoshaan koulut sulkemalla Vantaa säästää 3,9 miljoonaa vuodessa.

– Lisäksi Tuomelan kouluun on kirjattu 5,1 miljoonan peruskorjaus ja tämä jää nyt toteutumatta, huomauttaa apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth.

Koulun puolustajat ovat tehneet omia laskelmiaan (siirryt toiseen palveluun). Niiden perusteella koulut lakkauttamalla saavutettujen säästöjen määrä olisi alle puoli miljoonaa. Tuomelan koulun remontin koostakaan (siirryt toiseen palveluun) ei olla yhtä mieltä.

Lehto-Häggrothin mukaan vaihtoehto koulujen sulkemiselle on vähentää opettajia.

– Me olemme valinneet tämän tavan säästää tiloista siitä syystä, että meidän vaihtoehtoinen kulumme, josta säästää, on henkilöstö. Ja silloin mennään opettajiin ja kouluavustajiin.

Vantaan opetuslautakunta sinetöi (siirryt toiseen palveluun) koulun sulkemisen 15.10.2013. Lakkautusten kannalla olivat kokoomuksen, SDP:n, kristillisdemokraattien ja Rkp:n valtuutetut. Tuomelan koulun puolustajat väittävät (siirryt toiseen palveluun), että virkamiehet ovat syöttäneet kaupunginvaltuustolle väärää tietoa esimerkiksi koulujen kunnosta.

Toisen väitteen mukaan idea koulun sulkemisesta olisi tullut poliittisia päättäjiä lähellä olevilta rakennusfirmoilta, jotka haluavat rakentaa hyvälle tontille asuntoja.

– Tämä on aika törkeä väite. Väitän, että Vantaan kaupunki on erittäin läpinäkyvä, Lehto-Häggroth sanoo.

Virkamiehiä uhkailtu

Tunteet ovat jupakan aikana kuumenneet jopa niin, että virkamiehiä – mukaan lukien Lehto-Häggrothia – on uhkailtu.

– Jos nyt on ollut 25 vuotta tämmöisissä tehtävissä, niin kyllä siihen on tottunut.

Nouseeko sellaisia ajatuksia, että kun tämä koulujen sulkeminen herättää niin suurta vastustusta, niitä säästöjä pitäisi hakea jostain muualta?

– Olen aivan varma, että ne muut ovat vielä kipeämpiä ja koskevat laajempia joukkoja.

Pro Tuomela -liikkeen aktiivit luonnollisesti tuomitsevat uhkailevien puhelinsoittojen kaltaiset ylilyönnit.

Varmaa on, että koulusta riidellään niin kauan kuin pulpeteissa istuu oppilaita. Pro Tuomelan hallinto-oikeuteen jättämään kanteluun odotetaan vastausta vuoden loppuun mennessä. Luottamus Vantaan päätöksentekoprosessiin koulun puolustajilta on kuitenkin kadonnut jupakan vuoksi täysin.

– Me ollaan kyseenalaistettu sitä, että kuka Vantaata johtaa. Virkamiehet vai poliitikot? Kyllä se ikävä kyllä näyttää siltä, että virkamieskoneisto täällä jyllää, sanoo Pro Tuomela -aktiivi Markus Lyyra.

Suosittelemme sinulle