Hyppää sisältöön

Tässä ovat tämän vuoden Finlandia-palkintoehdokkaat

Vuoden 2014 kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokasteokset ovat varsinaisia tiiliskiviä, useimmissa sivuja on viitisensataa tai yli. Kuuden ehdolla olevan romaanikirjailijan joukossa on kolme miestä ja kolme naista, esikoiskirjailijoita ja konkareita. Finlandia-palkinnon voittajan valitsee professori Anne Brunila 27.11.

Tommi Kinnunen (vas), Olli Jalonen, Anni Kytömäki, Heidi Jaatinen, Jussi Valtonen ja Sirpa Kähkönen.
Finlandia-palkinnon ehdokkaat Tommi Kinnunen (vas), Olli Jalonen, Anni Kytömäki, Heidi Jaatinen, Jussi Valtonen ja Sirpa Kähkönen.
Satu-Lotta Peltola

Kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden joukossa konkareita edustavat Finlandialla jo kerran palkittu Olli Jalonen sekä Kuopio-sarjastaan tunnettu Sirpa Kähkönen. Esikoisromaaneillaan mukana ovat Tommi Kinnunen sekä ehdokkaiden kuopus, 34-vuotias Anni Kytömäki. Heidi Jaatinen ja Jussi Valtonen ovat muutaman romaanin julkaisseita ja kannuksensa ansainneita kirjailijoita.

Ehdokasromaanien maailma liikkuu sadan vuoden takaisesta Suomesta globaaliin nykypäivään. Mukana on tarinaa luonnosta ja fanatismista, huostaanotosta, identiteetin etsinnästä ja paremman elämän toivosta.

2014 Finlandia -palkinnon ehdokkaat valinneen lautakunnan puheenjohtajana toimi näytelmäkirjailija Sirkku Peltola ja muut jäsenet olivat filosofian maisteri Kari Koski ja kirja-alan eläkeläinen Leena Valpio. He valitsivat ehdokaskirjat 114 romaanin joukosta.

Heidi Jaatinen: Kaksi viatonta päivää

Opettaja-kirjailija Heidi Jaatisen Kaksi viatonta päivää on kirjailijan kolmas romaani. Teos kertoo huostaanotosta. Näin Jaatinen jatkaa kantaaottavaa proosaansa, hänen kaksi aiempaa romaaniaan käsittelivät pedofiliaa ja yhteiskunnan yliseksuaalistumista.

Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä

Olli Jalosen Miehiä ja ihmisiä kertoo nuoresta miehestä ja kesästä, jolloin tämä hankkii ensimmäiset kokemuksensa työelämästä, naisista ja alkoholista. Ehdokkaiden seniori, 60-vuotias Jalonen, on yhteiskuntatieteiden tohtori. Pitkän kirjailijanuransa aikana hän on luonut runsaan ja monipuolisen tuotannon proosasta näytelmiin ja kuunnelmiin. Monin tavoin palkittu Jalonen voitti vuoden 1990 Finlandia-palkinnon romaanillaan Isäksi ja tyttäreksi.

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys

Tommi Kinnunen on turkulainen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Hän on kirjoittanut aiemmin näytelmiä ja kabareita. Kinnusen debyyttiromaani,_ Neljäntienristeys_, ylti nyt oitis Finlandia-ehdokkaaksi. Teos kuvaa maamme murrosvaiheita sadan vuoden ajalta ja neljän ihmisen kautta.

Anni Kytömäki: Kultarinta

Anni Kytömäen esikoisromaani Kultarinta on sukupolviromaani, jossa luonto on monella tapaa keskeisellä sijalla. Tätä yli 600-sivuista järkälettä on jo tituleerattu luonnonsuojelijasukupolven raamatuksi. Kytömäki on koulutukseltaan luontokartoittaja ja hän on työskennellyt kansalaisjärjestöissä ja muusikkona.

Sirpa Kähkönen: Graniittimies

Sirpa Kähkönen on tehnyt mittavan ja palkitun uran kirjailijana. Hän on kirjoittanut nuortenkirjoja, mutta teki läpimurtonsa historiallisella Kuopio-romaanisarjallaan. Kähkösen Finlandia-palkinnon ehdokasromaani on nimeltään Gr_aniittimies._ Teos kertoo nuorista kommunisteista, jotka lähtivät 1920-luvulla Neuvostoliittoon paremman elämän toivossa.

Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät

Jussi Valtonen on neuropsykologiaa Yhdysvalloissa opiskellut tutkija ja palkittu kirjailija. He eivät tiedä mitä tekevät on Valtosen kolmas romaani. Lähes 600-sivuinen opus on aikalaisromaani, jonka näyttämönä ovat Yhdysvallat ja Suomi. Teos avaa näkymiä tiedemaailmaan epäeettisiin ilmiöihin ja tulevaisuuteen, jossa ihmisiä hallitaan digitaaliteknologialla.

Suosittelemme sinulle