Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Dieettien pitkäaikaisvaikutuksissa ei eroja

Olennaista on löytää itselleen mieluisa dieetti ja noudattaa sitä mahdollisimman hyvin.

Kaupan vihannesosasto.
Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Melkein kaikki dieetit laihduttavat lyhyellä aikavälillä, tutkimuksista tiedetään, mutta laihdutuskuurien pitkäaikaiset hyödyt ovat epäselvempiä. Tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella vaikuttaisi siltä, että parin vuoden kuluttua laihduttamisen aloittamisesta yleisimpien laihdutusdieettien välillä ei ole kummoisia eroja.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes -lehdessä, ja ne perustuvat aikaisempien tutkimusten aineistoihin ja niiden uudelleen analysointiin. Tutkimuksissa verrattiin Atkinsin dieettiä, Painonvartijoiden dieettiä sekä Zone ja South Beach -dieettejä, joissa kaikissa painoa pyritään pudottamaan hieman eri keinoin.

Tutkimusten tulokset vaihtelivat paljon riippuen siitä, mihin mitäkin dieettiä verrattiin, mutta 1–2 vuoden laihdutuskuurin aikana dieettien välillä ei ilmennyt juurikaan eroja.

Kaikki kyseisiä laihdutuskuureja noudattaneet onnistuivat karistamaan keskimäärin 1,5–6 kiloa vuoden aikana, mutta samaan pystyivät myös verrokit, jotka olivat noudattaneet vähärasvaista ruokavaliota tai saaneet vain ravitsemusneuvoja.

Kanadalaisten tutkimus perustuu osin puutteelliseen näyttöön, mutta sen havainnot ovat samanlaisia kuin aikaisempien tutkimusten. Olennaista olisikin löytää itselleen mieluisa dieetti ja noudattaa sitä mahdollisimman hyvin.

Suosittelemme