Hyppää sisältöön

Drag queen pelasi uhkarohkeata peliä maineellaan ja myi katsomot täyteen Riihimäellä

Jukka Kuronen on pukeutunut korkokenkiin, hameeseen ja verkkosukkiin jo lähes viidentoista vuoden ajan. Aika oli kypsä laittaa omat ja vieraat rahat peliin ja tehdä uran komein show - meni syteen taikka saveen. Kaupunkilaiset ymmärsivät erikoista poikaansa ja esitykset myytiin heti loppuun.

Jukka Kuronen istuu miesten sylissä
Jukka Kurosen Queen Of Riihimäki -esitys alkaa Kylie Minogue-parodialla Kuva: Miki Wallenius / Yle
Miki Wallenius

Riihimäellä arvostetaan miehen pukeutumista naiseksi. Osasyypää paikkakunnan drag queen -ilmestyksille on ollut paikallisella Nuorisoteatterilla, jossa ujotkin pojat ovat voineet rohkaistua tutkimaan "sisäistä naistaan".

Ammatikseen drag-artistina ovat Riihimäeltä ponnistaneet Nico La eli Niko-Pekka Mäkinen ja pidempään mekkoon ja korkkareihin pukeutunut Jukka Kuronen alias Jukka K.

Molemmat Nuorisoteatterin kasvatteja kuten myös näyttelijä Aku Hirviniemi ja juontaja Janne Kataja.

Tässä esityksessä on parasta mihin tällä hetkellä pystyn

Jukka Kuronen

Edellisen kerran Jukka Kuronen teki kotikaupungissaan shown kymmenen vuotta sitten. Tänä syksynä hän päätti näyttää mihin ammattimaisuus on hänet vienyt.  Hän halusi mihin vuosia laivoilla, yrityisjuhlissa ja yksityistilaisuuksissa kerätty maine riittäisi.

Tällä viikolla Riihimäen teatterissa ensi-iltaan tulleeseen Queen Of Riihimäki -esitykseen vuokrattiin kymppitonneilla modernia showtekniikkaa led-seinistä alkaen.

– Tässä esityksessä on parasta mihin tällä hetkellä pystyn. Kaikki on pelissä, sanoo itse shown tuottajanakin toimiva Jukka Kuronen.

Näyttävä spektaakkeli pienellä lavalla

Niinpä pienen teatterin lavalla tuulikoneet pauhaavat, savukoneet hönkivät ja ohjelmoidut grafiikat vilisevät näytöissä ja taustakankaissa suuren maailman tyyliin. 

– Olen rakentanut sellaisen tekniikan, jotta show näyttää just siltä kuin haluan ja yleisö viihtyy. Kaikki rahat mitä liikeni, on tähän laitettu.

Riihimäen teatterissakin riitti uskoa oman pojan vetovoimaan ja se lähti mukaan toteutukseen. Eikä suotta.

Tusina pikkujouluaikaan sopivasti lanseerattuja esityksiä myytiin loppuun hetkessä. Uhkapeli onnistui myös taloudellisesti.

Queen Of Riihimäki apinoi aluksi kansainvälisiä tähtiä kuten Kylie Minogueta, Tina Turneria, Cheriä, Liza Minnelliä, Lady Gagaa ja Madonnaa.

– Pääsen ensimmäistä kertaa tekemään Madonnan Voguen juuri niin kuin olen aina halunnut.

Reilun tunnin pituisen dragshown tahti on hengästyttävä. Taiteilija laskee että hänellä on vain yksi kohta, jossa hän ehtii tankata juomaa. Muuten tähden on oltava koko ajan menossa mukana.

Jukka Kurosen dragtaide perustuu nopeisiin pikakarikatyyreihin. Mekon ja peruukin vaihto sekä eleet ja ilmeet riittävät useimmiten kertomaan kenestä on kyse. Jos joku hahmo on tuntematon, sekin selviää, kun ääninauhalta tulee kyseisen artistin musiikkia.

Sen tahdissa Jukka K aukoo suutaan.

Tarja Halosen hömelöt puheet

Riihimäen teatterin_ Queen Of Riihimäki_ -esityksessä esitellään erilaisia hahmoja yli 30.

– Kun teen dragshowta, niin hahmo on siinä reilun minuutin kohdalla jo nähty. Olen ripeän tempon ystävä. Tylsää ei saa olla.

Kotimaiset naisartistitkin ovat mukana. Salamannopeasti Jukka K piirtää karikatyyrin Paula Koivuniemestä, Katri Helenasta ja Kaija Koosta, mutta tuoreitakin hahmoja tuodaan lavalle.

Heitä ovat Haloo Helsinki -yhtyeen Elli, Putouksen Kristiina "Kissi" Vähä-Hiilari, Jenni Vartiainen ja Sini Sabotage.

Olen ripeän tempon ystävä, tylsää ei saa olla

Jukka Kuronen

Isoimmat naurut saa katsomossa aikaan Helena Ahti- Hallbergin rintavarustus, Krissen viiltävät kommentit ja höpsö presidentti Tarja Halonen.

– Tarja lähti vitsistä. Hän voi puhua mitä vaan ja se on aina vähän hupaisaa, iloitsee Jukka K joka pystyy myös heittämään väliin pikkutuhmaa stand upia.

Riitta Väisäsen Kymppitonni-juonnot Jukka on tutkinut tarkkaan. Sanasekoilu on tv-tähden tavaramerkki.

Seuraavatko drag queenejä drag kingit?

Queen Of  Riihimäki -shown loppusuora on hieman yllättäen omistettu mieshahmoille. Lavalle pääsevät Antti Tuisku, Jukka Poika ja Jesse Kaikuranta.

– Vaikka teenkin dragshowta, niin parodioin artisteja. Miksi en siis myös miehiä? Olen joskus katsonut perusshowni hahmoja ja tuuminut, että kiepsahtaako tämä kohta niin että teen enemmän mies- kuin naishahmoja.

Loppuhuipentumana Jukka K pääsee vielä lentämään vaijerin varassa taiteilijan oman voimabiisin, Pinkin esittämän Blow (One Last Kiss) -laulun soidessa.

– Teatterin tekniikka rakensi minulle lennätyksen. Siellä on ihmisvastapaino, joka pomppaa välillä ihan kattoon asti, riemuitsee Jukka Kuronen.

Riihimäen esitysten jälkeen Jukka K palaa taas tekemään showta laivalle. Tällä kertaa Baltic Princessille.

Suosittelemme sinulle