Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kittilän kunnanjohtaja sai potkut

Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä saa potkut. Kittilän kunnanvaltuusto päätti irtisanoa kunnanjohtajan maanantaina äänestyksen jälkeen.

Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä
Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä teki normaalisti töitä maanantaina ennen kunnanvaltuuston kokousta. Kuva: Sauli Antikainen / Yle
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtuusto päätti asiasta lopullisesti äänin 22–1, neljä tyhjää. Valtuusto päätti myös, että irtisanominen pannaan täytäntöön heti ja kunnanjohtaja vapautetaan välittömästi tehtävistään.

Kunnanjohtajan erottamista valmistellut tilapäinen valiokunta esitti valtuustolle, että se päättäisi irtisanoa kunnanjohtaja Anna Mäkelän. Valiokunnan mukaan kunnanjohtajan ja Kittilän kunnan päättäjien välillä vallitsee merkittävä luottamuspula. Valiokunnan mielestä kunnanjohtajaa ei ole mahdollista siirtää muihin tehtäviin Kittilän kunnan organisaation sisällä.

Kittilän kunnanjohtajan puolustajat ovat siis selkeä vähemmistö valtuustossa. Yksi heistä on valtuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys (vas.), joka teki vastaesityksen. Yrityksen mielestä kunnanjohtajaa ei olisi pitänyt irtisanoa, koska asiaa koskeva rikostutkinta on kesken. Hänen mukaansa Anna Mäkelän irtisanomiselle ei ole riittäviä ja asiallisia syitä. Yrityksen mielestä Anna Mäkelää ei myöskään ole kuultu asianmukaisesti.

Yrityksen esitys kuitenkin hävisi ensimmäisessä äänestyksessä äänin 23-4. Toisessa äänestyksessä olivat vastakkain valtuutettu Mika Kuuselan (kesk.) ja tilapäisen valiokunnan esitys. Kuusela esitti, että kunnanjohtajan irtisanominen pannaan täytäntöön heti ja kunnanjohtaja vapautetaan välittömästi tehtävistään. Tilapäisen valiokunnan esityksessä ei ollut mainintaa siitä, että irtisanominen pantaisiin täytäntöön heti. Kuuselan esitys voitti lopulta äänin 22-1, kun neljä äänesti tyhjää.

Irtisanottu kunnanjohtaja Anna Mäkelä kertoi jo etukäteen valittavansa valtuuston päätöksestä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Pohjois-Suomen hallinto-oikeudesta arvioidaan, että valituksen käsittely voi kestää jopa noin vuoden verran.

Levin jupakasta on meneillään myös poliisitutkinta. Keskusrikospoliisi tutkii, rikkoiko kunnan enemmistöomistaman hissiyhtiön toimitusjohtaja Jouni Palosaari lakia Etelärinteen hissihankinnassa. Poliisi tutkii myös Kittilän kunnan päättäjien toimia asiassa.

Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Maria Vuorivirta-Heikkinen ei halua tässä vaiheessa kertoa asiasta enempää. Keskusrikospoliisi on aikonut saada esitutkinnan valmiiksi talven aikana.

Vuorivirta-Heikkinen kertoo, että poliisi on saanut myös muita asiasta tehtyjä tutkintapyyntöjä, mutta niistä ei ole aloitettu esitutkintaa. Epäiltynä oleva hissiyhtiön toimitusjohtaja Jouni Palosaari on tehnyt tutkintapyynnön, lisäksi tutkintapyyntö on tehty valtuuston puheenjohtajasta Inkeri Yrityksestä.

Suosittelemme