Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kemikaalit voivat aiheuttaa syöpää ja lapsettomuutta

Pohjoismaiden ministerineuvoston tuore raportti osoittaa, että hormonitoimintaa häiritsevien aineiden käyttö aiheuttaa yhteiskunnalle merkittäviä kustannuksia. Kustannukset koostuvat erityisesti miesten hormonitoiminnan häiriintymisestä, joka voi johtaa jopa lapsettomuuteen, epämuodostumisiin ja kivessyöpään.

Siina Repo
Avaa Yle-sovelluksessa

Hormonitoimintaa häiritsevien aineiden käyttö pelkästään miesten lisääntymisterveydelle maksaa Pohjoismaissa jopa 36 miljoonaa euroa vuodessa ja EU-tasolla lähes 600 miljoonaa. Luvut pohjautuvat Pohjoismaiden ministerineuvoston tuoreeseen raporttiin.

Käytännössä horminitoimintaa häiritseville aineille altistutaan esimerkiksi kosmetiikassa. Ihminen voi altistua kemikaaleille myös työpaikalla tai elintarvikkeiden, muovimateriaalien, maalien ja pesuaineiden välityksellä sekä epäsuorasti ympäristön eli ilman, veden tai maaperän kautta.

Kustannuksia laskettaessa on arvioitu, että osa sukupuolielinten synnynnäisistä epämuodostumista, kuten virtsaputken alahalkioista ja piilokiveksistä, lapsettomuudesta ja kivessyövästä johtuu altistumisesta hormonitoimintaa häiritseville aineille.

Raportin mukaan ongelmat voitaisiin välttää haitallisten aineiden käyttöä vähentämällä ja EU-sääntelyä kiristämällä.

Esimerkiksi kosmetiikassa käytetyt parabeenit ovat olleet pitkään kiistanalaisia. Tällä hetkellä EU:n kosmetiikkadirektiivissä rajoitetaan parabeenien sallittua pitoisuutta kosmetiikassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan parabeenit voivat olla allergisoivia, niillä on lievä estrogeeninen vaikutus ja ne saattavat lisätä rintasyövän riskiä.

Suosittelemme