Ruumisarkku on erikoinen käyttöesine, se kun on tapana haudata tai polttaa tuhkaksi. Miksi ihmeessä sellaisen esineen pitäisi olla huippumuotoilijan suunnittelema design-tuote?
– Ruumisarkku koetaan siunaustilaisuudessa entistä enemmän vainajan vaatteeksi. Kun on viimeinen juhla meneillään, halutaan pukeutua hienosti ja niin, että siinä on henkilö tunnistettavissa. Tämä on yksi tapa näyttää sitä, sanoo Venho-arkkua myyvän SHT-Tukku Oy:n toimitusjohtaja Hannu Lehtonen.
Huippumuotoilijoiden, kuten Stefan Lindforsin sekä Ristomatti Ratian suunnittelemat design-arkut ovat vain yksi hautausalan tämän päivän muoti-ilmiöistä.
Ruumisarkkuja, tuhkauurnia ja muita hautausalan tarpeistoa esiteltiin tiistaina yleisölle avoimessa hautausalan näyttelyssä Helsingissä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun tällainen näyttely järjestettiin Suomessa.
Mökkimaisema arkun kylkeen
Suomen Hautaustoimistojen liiton puheenjohtajan Kyllikki Forsiuksen mukaan yleensä päätökset arkun mallista, kukista ja muusta hautaustarpeistosta pitää tehdä nopeasti ja surun hetkellä. Avoimessa näyttelyssä niihin voi kuitenkin perehtyä kaikessa rauhassa.
Näyttelyn arkuista moni noudattaa perinteistä mallia ja on pinnaltaan joko puinen tai valkoiseksi verhoiltu. Tämän päivän asiakkaat tietävät vaatia myös muuta, sanoo Forsius.
– Uutta ovat esimerkiksi kuvioidut arkut. Ihmiset haluavat omia kuvia, mökkimaisemaa tai jotain harrastuksiin liittyvää kuvaa siihen pintaan.
– Sukupolvet vaihtuvat, ihmisillä tulee omaa näkemystä, halutaan tuoda esille vainajan elämää. Arkku kuvastaa hautaustilaisuudessa vainajaa, ja sitten nämä trendit tulevat siinä mukana.
Etäsiunaus tuo hautajaiset kotitietokoneelle
Yksi hautausalan näyttelyssä esillä olleista erikoisuuksista on etäsiunauspalvelu. Palvelussa siunaustilaisuus ja haluttaessa myös muistotilaisuus lähetetään internetin välityksellä ihmisille, jotka eivät syystä tai toisesta pääse fyysisesti paikan päälle.
Lähetystä voi katsoa tietokoneella mistä päin maailmaa tahansa, joko suoratoistona tai jälkikäteen katsottavana tallenteena.
– Tänä päivänä ihmiset ovat usein hajallaan maailmalla, ja hautajaiset järjestetään tavallisesti nopeasti, noin kahden viikon aikajänteellä. Näin on mahdollista osallistua tilaisuuteen videon kautta, jos ei muuten paikalle pääse, Hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Forsius sanoo.