Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Nopea nettiyhteys leviää vauhdilla – katso kartalta miten 4G toimii kotonasi tai mökilläsi

Nopeasti leviävä 4G-verkko tarjoaa keskimäärin neljä kertaa nopeamman yhteyden kuin 3G-verkko. Operaattoreiden peittoalue kattaa 70–90 prosenttia Suomesta, mutta vahvan signaalin löytäminen voi aiheuttaa päänvaivaa.

Petri Vironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Voit tarkastella kohteita lähemmin tarkentamalla karttaa. Osoittamalla saat lisätietoja. Ruuduilta löytyy tiedot ko. alueella tehtyjen nopeusmittausten lukumäärästä, parhaasta nopeudesta ja keskiarvosta eri operaattoreilla.Lähde: Netradar

Nopeat nettiyhteydet herättävät kiinnostusta. Nopeuksia testataaan innokkaasti.

Aalto-yliopiston kehittämä internet-yhteyden nopeutta testaava Nettitutka-palvelu on kerännyt parissa vuodessa neljä miljoonaa käyttäjien tekemää mittausta. Tulokset ovat nähtävillä kartalla.

4G-mittauksiakin on pian 300 000. 4G-verkon mittaustulokset näkyvät yläpuolella olevasta kartasta.

– Tällä hetkellä uusia mittauksia tulee 5 000 – 8 000 päivässä. Mitä enemmän tuloksia tulee, sitä paremmin kartta palvelee,  Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner kertoo.

Sovelluskaupasta ilmaiseksi ladattava ohjelma mittaa senhetkisen nettiyhteyden lataus- ja lähetysnopeuden ja siirtää sen palvelimelle. Sieltä tieto siirtyy edelleen kartalle, jossa se on muiden käyttäjien nähtävillä.

4G-verkossa kuluttajalle tarjotaan jopa 50–150 megabitin siirtonopeutta sekunnissa. Mittari ja kartta ilmaisevat nopeuden kilobitteinä (1 Mbit/s = 1 000 kbit/s).

Nettitutka kerää tulokset kaikkien käyttäjien iloksi kartalle.

– Näitä mittareita on ollut aiemminkin, mutta ne eivät kartuta kollektiivista tietoa. Meillä oli jo alun perin tarkoitus, että me saamme datan ja käyttäjä saa analyysin ja peittokartan. Näin molemmat voittavat, Manner muistuttaa.

Neljästä miljoonasta mittaustuloksesta puolet tulee wlan-verkoista, toinen puoli on 3G- ja 4G-mittauksia.

Keskimääräisen latausnopeuden grafiikka.
Lähde: Aalto-yliopiston nettitutkapalvelu Kuva: Yle

Näin teet nopeustestin

  • Lataa Nettitutka laitteesi sovelluskaupasta
  • Mittaa nopeus. Tulos kertoo lataus- ja lähetysnopeuden kilobitteinä sekunnissa. 1 Mbit/s = 1 000 kbit/s.
  • Näet oman ja muiden tekemät mittaustulokset kartalta. Kaikki mittaustulokset löytyvät täältä. 4G-verkot mittaustulokset näkyvät yllä olevasta kartasta. Tiedot päivittyvät tunnin välein.
  • Erinomaisen nettiyhteyden rajana on pidetty 5 Mbit/s. Nykyisin erinomaisen rajana pidetään 10 Mbit/s.

Uusia tukiasemia nousee

4G-verkko laajenee parhaillaan nopeaa tahtia. Operaattorit rakentavat uusia tukiasemia rivakasti. Kuluttajille uutta yhteyttä tarjotaan aktiivisesti.

Käyttäjille uusi nopea yhteys tuo reilusti lisää nopeutta. Verkon lataus- ja lähetysnopeudet ovat arvion mukaan reilusti nelinkertaiset 3G-verkkoon verrattuna. Myös 4G-verkon vauhti on parantunut edellisvuodesta.

Käyttäjien mittauksiin perustuvan Nettitutkan tulosten perusteella 4G:n keskimääräinen latausnopeus  on kasvanut viime vuodesta 35 prosentilla 29 megabittiin sekunnissa.

–Tulos kertoo mielestäni siitä, että peittoalue on levinnyt, mutta myös peittoalueen sisällä verkko on parantunut. Ihmiset ovat lähempänä tukiasemia ja niitä voi olla useampia, Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner arvioi.

Paikalliset ja alueelliset vaihtelut voivat olla suuria. 4G voi toimia omassa pihassa kehnosti, vaikka naapurilla yhteys on virheetön.

– Uusi tekniikka on herkempää kuin 3G. Esimerkiksi seinien paksuus ja energiatehokas lasi voi tuoda ongelmia sisätiloihin, Jukka Manner arvioi.

– Esimerkiksi Helsingissä oman taloni tontilla saan 4G-yhteyden talon eteläpuolelle, mutta pohjoispuolella yhteys on 3G.

Jukka Mannerin mukaan 4G-verkon suurin hyöty tulee lähetysnopeudesta.

– Latausnopeus riittää moneen käyttöön 3G-verkossakin, mutta erimerkiksi digikuvien lähettäminen on lähes mahdotonta. 4G-verkossa se onnistuu.

Suosittelemme