Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Lisää rikosilmoituksia maahanmuuttajien ajamista koulukyydeistä Lieksassa – poliisi toivoo jäitä hattuun

Poliisi on poikkeuksellisen työllistetty Lieksan koulutaksikyyteihin liittyvässä kiistassa. Rikosilmoituksia on tullut niin tuohtuneilta vanhemmilta kuin kyytejä järjestävältä yrittäjältä. Lieksan kaupunki sanoo jatkavansa kyytejä normaalisti.

Koulukyyti.
Kuva: YLE
Lasse Laitinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lieksan syrjäkylien koulutaksikyydeistä käytävä kiista työllistää poikkeuksellisella tavalla poliisia ja Lieksan kaupunkia.

– En muista koskaan omalta uraltani, että mitään koulukuljetuksia olisi käyty näin paljon käyty läpi, tiivistää tilanteen Lieksan kaupungin sivistysjohtaja Arto Sihvonen.

Yrittäjän mukaan kyytejä vastutetaan, sillä takseja ajaa kaksi maahanmuuttajaa. Vanhemmat sanovat olevansa huolissaan kyytien turvallisuudesta, riippumatta kuljettajan syntyperästä.

Poliisi tutkii tällä hetkellä vanhempien pyynnöstä, onko taksiyrittäjä syyllistynyt rikoksiin kyytejä järjestäessään. Poliisi tutkii myös yrittäjän pyynnöstä sen, ovatko vanhemmat, Lieksan kaupunki ja kuljetukset kilpailuttanut Joensuun seudun hankintatoimi syyllistyneet rasistiseen toimintaan yrittäjän järjestämiä koulukyytejä kohtaan.

– Nykyisen aineiston perusteella näyttää siltä, että kovin pitkälle kumpikaan näistä tutkinnoista ei etene. Esitutkintaa ei tällä hetkellä näytä tulevan kummastakaan, eli asioissa ei tällä hetkellä epäillä tapahtuneen rikoksia, kertoo tutkinnanjohtaja Antti Arponen Itä-Suomen poliisista.

En muista koskaan omalta uraltani, että mitään koulukuljetuksia olisi näin paljon käyty läpi.

Arto Sihvonen

Kovia syytöksiä vanhemmilta - poliisi ei epäile rikoksia

Vanhemmat ovat syyttäneet syksyn aikana koulutaksikuskeja muun muassa ylinopeuksista ja kännykkään puhumisesta ajon aikana. Vanhempien havaintojen mukaan takseja on ajettu muun muassa 100 kilometriä tunnissa, vaikka autot saavat virallisesti ajaa 80 kilometriä tunnissa. Asioista on kirjelmöity Lieksan kaupungille, mutta poliisi ei ole saanut asiasta rikosilmoituksia.

– Pelkät yksittäiset havainnot eivät asian todistamiseksi riitä. Meille voi toki tehdä asiasta rikosilmoituksen ja ilmoittautua todistajaksi, mutta tälläisiä yhteydenottoja ei ole tullut.

Poliisi on suorittanut takseille nopeusmittauksia, jotka eivät ole johtaneet rikosilmoituksiin.

– Sakoista en osaa sanoa, sillä ne asiat eivät ole kaikilta osin julkisia, Arponen sanoo.

Yrittäjän mukaan sakkoja ei ole kuljettajille jaettu. Poliisin mukaan syyttäjän harkittavaksi on etenemässä näillä näkymiin ainoastaan autojen teknisiin rikkeisiin liittyvät epäilyt. Poliisin mukaan autoista on löytynyt huomauttamista ajopiirturiin, alkolukon todistuspapereihin ja yhden auton katsastukseen liittyen.

Molempien osapuolien toivoisi laittavan vähän jäitä hattuun.

Antti Arponen

Yrittäjä syyttää rasismista - rikosta ei epäillä

Poliisi tutkii myös yrittäjän poliisille jättämää rikosilmoitusta, jossa vanhempia, Lieksan kaupunkia ja Joensuun seudun hankintatoimea syytetään rasistisesta ajojahdista. Tämäkään tutkinta ei ole johtamassa ilmoitusta pidemmälle.

– Meillä ei ole rikoslaissa rikosta rasismista vaan se voi olla rikoksen koventamisperuste. Tältäkin osin näyttää siltä, ettei se etene pidemmälle, Arponen toteaa.

Kaiken kaikkiaan poliisista toivotaan, että keskustelu asian tiimoilta rauhoittuisi.

– Molempien osapuolien toivoisi laittavan vähän jäitä hattuun. Samoin netissä käytävän keskustelun toivoisi rauhoittuvan.

Kaupunki jatkamassa kyytejä

Lieksan kaupunginjohtaja Esko Lehto sanoo, että kuljetuksia jatketaan normaaliin malliin. Sopimuksen irtisanomisperusteita ei ole löytynyt.

Kyllä tässä tilanteessa pitäisi nyt auttaa toinen toisiaan.

Esko Lehto

– Väitetyt ylinopeudet, kännykkään puhumiset ja tekniset puutteet kuuluvat poliisille. Sieltä ei ole tullut mitään kieltoja tai muuta syytä, joka tälläiseen sopimuksen purkamiseen johtaisi. Monet näistä teknisiin puutteisiin liittyvistä asioista on kaiken lisäksi tulkinnanvaraisia, Lehto toteaa.

Lieksa pyrkii järjestämään vielä neuvottelutilaisuuden asian ratkaisemiseksi. Asiasta on kokoustettu syksyn aikana jo kaksi kertaa.

– Kyllä tässä tilanteessa pitäisi nyt auttaa toinen toisiaan. Monesti kun koulukyydeissä vaihtuu kuski, niin asioista on alussa erilaisia käsityksiä. Nyt tässä on lisämausteena se, että kuskit ovat maahanmuuttajia, Lehto sanoo.

Suosittelemme