Hyppää sisältöön

Tuulivoimayhtiö varautuu jättilaskuun

Suomen suurimpiin lukeutuva tuulivoimayhtiö varautuu rakentamaan jopa uusiksi tuulivoimaloita, joista on paljastunut laajoja vikoja. Innopower Oy:llä on tuulivoimaloita viidellä paikkakunnalla ja ne käyttävät kaikki saman laitevalmistajan tekniikkaa.

Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle
Riikka Rautiainen

Tuulivoimayhtiö Innopower käy läpi kaikki tuulivoimalat, joissa on vuosi sitten konkurssiin hakeutuneen Winwindin toimittama laitteisto. Laitoksissa on ilmennyt normaalia enemmän laiteongelmia.

Vikoja on ilmennyt nimenomaan Winwindin toimittamista kolmen megawatin laitoksista, joita nousi ensimmäisten joukossa Kemin Ajokseen.

– Kemin laitokset on rakennettu varsin alkuvaiheessa tuotantosarjaa. Ne eivät ole ihan prototyyppejä mutta nollasarjaa, luonnehtii toimitusjohtaja Frans Liski.

Vaihtoehdot puntaroitavana

Käytännössä yhtiössä puntaroidaan, aletaanko viallisia tuulivoimaloita korjata vai puretaanko ne ja rakennetaan tilalle toimivat laitokset.

Pisimmällä varautuminen tulevaan on Kemin osalta, jossa yhtiö on hakenut rakennuslupia vuonna 2008 käyttöönotettujen merituulipuiston korvaamiseksi uusilla laitoksilla.

– Tämä on varotoimi, jos vikoja paljastuu ja korjauskustannukset nousevat liian suuriksi verrattuna kokonaan uuden laitoksen rakentamiseen, perustelee Liski.

Kemissä peruskorjattiin kaksi tuulivoimalaa jo viime kesänä, jolloin voimaloiden konehuone ja siivet nostettiin alas korjausta varten.

Korjaukseen mennyttä rahasummaa Liski ei halua paljastaa, mutta toteaa sen olleen miljoonan suuruusluokkaa. Yhtiö on omistajien kukkarolla, koska nurin menneeltä laitevalmistajalta ei ole saatavissa enää mitään tukea.

Innopowerilla on Kemin lisäksi tuulivoimaloita Oulussa ja Oulunsalossa, Kristiinankaupungissa ja Kokkolassa, joissa sijaitsevat laitokset on kaikki tarkastettu.

– Yhden megawatin laitoksissa Oulunsalossa on ilmennyt laitevaurioita ja yksi voimala on seisoksissa, mutta tässä vaiheessa muita laajempia vaurioita ei ole paljastunut.

Tämä on varotoimi, jos vikoja paljastuu ja korjauskustannukset nousevat liian suuriksi verrattuna kokonaan uuden laitoksen rakentamiseen.

Frans Liski

Kemistä ei luovuta

Vaikka Kemin merituulipuisto ei ole toiminut odotusten mukaisesti, yhtiö ei ole hylkäämässä hyvää paikkaa.

– Ajos on tuuliolosuhteiltaan erinomainen ja Kemissä voi rakentaa myös meren äärelle, sanoo Liski.

Innopower suunnittelee rakentavansa Ajoksen ranta- ja merialueelle peräti 27 uutta tuulivoimalaa. Rakentamisen mahdollistava kaavamuutos hyväksyttiin tällä viikolla Kemin kaupunginvaltuustossa.

Koko maassa yhtiöllä on vireillä kymmenkunta suunnitelmaa maa- ja merituulivoimaloiden rakentamiseksi Kemistä Kristiinankaupunkiin ulottuvalle alueelle.

Vaikka rahaa on kulunut suunniteltua enemmän tuulivoimaloiden korjaamiseen, Liskin mukaan taloudellisesti perusteltuihin hankkeisiin saa yhä rahoitusta.

– Mikään hanke ei ole lykkääntynyt, mutta niiden eteenpäinvienti on hidastunut, kun olemme keskittyneet korjaamiseen.

Innopowerin omistajia ovat suomalaiset energia- ja teollisuusyhtiöt.

Suosittelemme sinulle