Rakkaudenkaipuulla ratsastavilla nettipettureilla on käytössään hyvä joukko testattuja tarinoita. Usein peruskaava on se, että ihanan uuden nettituttavan miljoonaomaisuus on jonkin traagisen tapahtumaketjun takia jumissa jossain. Sen kotiuttamiseen tarvitaan uskottavan oloisen syyn takia pikku laina, muutama tuhat euroa, puntaa tai dollaria. Pyytäjä on esimerkiksi entinen amerikkalainen sotasankari, jonka tapaaminen ei juuri nyt onnistu, eikä puhelimeenkaan pääse sitten millään.
Hälytyskellon pitäisi kilkata aina, kun ihminen, jota et ole koskaan tavannut, alkaa pyydellä rahaa, varoittaa Länsi-Uudenmaan poliisin ylikonstaapeli Nina Pelkonen.
– Hän alkaa kehittää suhdetta nettikaveriin. Kun se syvenee, niin tulee tarina siitä, miten hänellä on oikeasti niin hirveästi rahaa jossain – itse sanon aina, että on rahaa Naurusaarilla. Sitten hän selittää, että nyt on taloudellinen tilanne sellainen, että hän ei voi hankkia pienehköä summaa verrattuna tähän jossain makaavaan omaisuuteen; summaa, joka tarvitaan omaisuuteen käsiksi pääsemiseen. Laina luvataan maksaa takaisin korkojen kanssa.
Tili, jolle rahat pitää toimittaa, on ehkä Indonesiassa tai Cayman-saarilla, mutta tähänkin on joku selitys. Kun laina on tullut perille, pyydetään vielä vähän lisää. Kun rahahanat menevät kiinni, katoaa "sotasankarin" profiili netistä. Takaisinmaksua on turha henkeään pidätellen odotella.
– En tiedä yhtään tapausta, eivätkä sellaista muista kollegatkaan, että rahaa olisi tullut. Menetetyt summat ovat tuhansia, joskus kymmeniä tuhansia. Eräs ihminen kertoi antaneensa tällaiselle nettitutulle lainaa ja kun tämä pyysi lisää rahaa, nainen vastasi, ettei hänellä ole pyydettyä summaa. "Paljonko sinulta sitten löytyisi?", oli nettipetturi udellut, kuvailee Pelkonen.
"Rakkauden tunteita väärinkäyttävät ovat itse tunnekylmiä"
Siinä, missä naisia vedätetään auttamishalu-narusta nykimällä, miesten tilit tyhjennetään suorilla lupauksilla parisuhteesta tai mahtavasta seksistä. Ihana etelän kaunotar halajaa vieraisille, mutta voi; rahat matkalippuun puuttuvat. Jos parikymppinen neito vannoo rakkauttaan 60-vuotiaalle peräkammarin pojalle, kannattaa hetki miettiä, miten aidosta rakkaudesta on kyse, vinkkaa THL:n tutkimusprofessori, psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma.
Naisilla on tietty voima ja valta puolellaan, kun he lähestyvät yksinäisiä vanhenevia miehiä.
Tutkimusprofessori Hannu Lauerma
– Tarkkaa tietoa tästä ei ole ja asiaa on tutkittu vähän, mutta se tiedetään, että naisten osuus näissä nettipetoksissa on suurempi kuin rikostyypeissä yleensä. Naisilla on tietty voima ja valta puolellaan, kun he lähestyvät yksinäisiä vanhenevia miehiä.
Moni on saanut hyvät naurut jakaessaan kavereilleen onnettomien satunnaishuijareiden googlekääntäjälllä vääntämiä viestejä, joissa kysytään "Tarvitsetko meidän yhteistyö". Kokonaiset ystäväpiirit ovat myös saaneet hupia jokaisen Facebook-postilaatikkoon tai Skypeen pudonneesta identtisestä viestistä, jossa kuvaillaan tankeroenglannilla jykevää rakkautta tuiki tuntemattomaan vastaanottajaan. Keskimäärin toiminta on kuitenkin ammattimaistanut ja keskittynyt deittipalstoille. Poliisin mukaan huijariprofiilien taustalta löytyy usein järjestäytynyt rikollisryhmä.
Deittipalstat ovat houkuttelevia areenoita myös psykopaattisille persoonille, kertoo professori Lauerma. Hän muistuttaa, että netissä kuka tahansa voi väittää olevansa kuka tahansa.
– Toisten ihmisten auttamishalua, lämpimiä tai rakkaudellisia tunteita väärinkäyttävät ihmiset ovat jokseenkin poikkeuksetta hyvin tunnekylmiä psykopaattisia persoonia. Heitä ei millään lailla omatunto vaivaa. Huijaaminen on heille jännittävää, jopa hauskaa, koska he itse kärsivät stimulaation tarpeesta niin, että normaalielämä voi heistä tuntua hyvin tylsältä.
"Liian hyvä ollakseen totta ei ole totta"
Kun huijaus on tapahtunut kumppania etsiessä, tuntee uhri häpeää ja nuolee haavansa yksin. Lauerman mukaan tähän ei ole mitään syytä. Taitava nettihuijari osaa asiansa, imartelee sopivasti, heittäytyy näennäisesti uhrinsa armoille ja tarjoaa ihmiselle juuri sitä, mitä tältä tuntuu puuttuvan. Ansaan astuakseen ei tarvitse olla erityisen hyväuskoinen hölmö.
Hyvinkin harkitsevilla ja älykkäillä ihmisillä on heikkoja hetkiä ja näitä huijarit hakevat
Tutkimusprofessori Hannu Lauerma
– Kyllä hyvinkin harkitsevilla ja älykkäillä ihmisillä on heikkoja hetkiä ja näitä huijarit hakevat. Internet on tehnyt siitä hakemisesta helppoa, koska viestejä voidaan lähettää massoittain. Jos tuhannesta viestistä yhteen tulee vastaus niin, että koukkuun tartutaan, niin se voi olla sangen tuottoisaa.
Poliisiin ottaa usein yhteyttä tilanteeseen tuskastunut lähiomainen, kuvailee ylikonstaapeli Pelkonen. Asianomaiset tekevät rikosilmoituksia harvoin.
– Vaikka ihmiselle olisi vakuutettu, että 99,9 -prosenttisesti juuri tällaisten nettituttujen profiilit ovat täyttä sontaa, niin moni ei vain millään pysty irrottautumaan nettirakkaastaan. Olen saanut monia surullisia puheluita tästä. Valitettavasti silloin joutuu toteamaan, että jos ihminen ei ole syyntakeeton tai holhouksen alla, niin hän saa vapaasti syytää rahansa Cayman-saarille vaikka viimeistä penniä myöten.
Rakkautta kannattaa Pelkosen mukaan etsiä silmät auki.
– Jos se on liian hyvää ollakseen totta, se ei ole totta. Jos nettirakas epäilyttää, tarinat alkavat haiskahtaa oudoilta, eikä kehtaa tehdä rikosilmoitusta, niin meille voi jutella myös nimettömästi. Usein voi sitten vahvistua se tunne, että kyseessä on täysi vedätys.