Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

MLL: Alaikäisten soitoissa usein syynä fyysinen tai seksuaalinen väkivalta aikuisten taholta

Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan edes lasten ja nuorten lähellä työskentelevät ammattilaiset eivät välttämättä huomaa ongelmia, jos nämä oirehtivat sisäänpäin. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos nuori viiltelee itseään säännöllisesti.

Nuoret kävelevät ostoskeskuksessa.
Kuva: Yle
Ulla Malminen
Avaa Yle-sovelluksessa

MLL:n lasten ja nuorten puhelimella sekä chatilla on tänään lapsen oikeuksien päivänä maratonpäivystys kello 12-21. MLL vastaa vuosittain noin 30 000 puheluun ja nettikirjeeseen.

Yhä useammin yhteydenotot liittyvät aikuisen aiheuttamaan fyysiseen tai seksuaaliseen väkivaltaan.

Auttavien puhelin- ja nettipalvelujen päällikkö Tatjana Pajamäen mukaan arkaluontoiset ongelmat tulevat ilmi, koska lapsille ja nuorille annetaan chatissa ja puhelimessa aikaa juuri niin paljon kuin he tarvitsevat.

– Tutkimusten mukaan lasten ja nuorten kaltoinkohtelu ei onneksi ole lisääntynyt, mutta moni tapaus saattaa jäädä näkymättömiin. Meidän palvelussa asia tulee helpommin esille, kun he voivat kertoa siitä anonyymisti. Lapsille ja nuorille pitää antaa kertaluontoisesta paljon aikaa, että he avautuvat asioista, joista on mahdotonta puhua nopeasti. Nämä asiat vaativat tunnusteluaikaa, jos niitä ei ole jaettu ikinä kenenkään kanssa.

Säännöllinen itsensä viiltely on vakavasti otettava merkki

Pajamäen mukaan edes lasten tai nuorten lähellä olevat ammattilaiset eivät aina tunnista ongelmia, jos nämä oirehtivat sisäänpäin. Säännöllinen itsensä viilteleminen on kuitenkin merkki, jonka pitäisi saada hälytyskellot soimaan.

– Näkyvin oireilu monilla tytöillä on viiltely, jolla he yrittävät hallita kasvavaa pahaa oloansa. Viiltelevän nuoren kohdalla pitäisi hahmotella myös perheen kokonaistilannetta. Usein sanotaan, että viiltelyssä olisi sosiaalista tarttuvuutta, mutta haluan korostaa, että säännöllisesti itseään viiltelevä lapsi tai nuori tarvitsee aina ammattilaisen kartoituksen, että selviää, mistä on todellisuudessa kysymys.

Kaltoinkohtelulla on tuhoisia seurauksia psyykkiseen hyvinvointiin. Fyysinen ja seksuaalinen väkivalta voivat aiheuttaa masennus- ja ahdistusoireita sekä häiriökäyttäytymista.

MLL:n lasten ja nuorten puhelin vastaa numerossa 116 111. Nuorten netti päivystää tässä osoitteessa.

Suosittelemme