Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Finlandia Junior -palkinto Maria Turtschaninoffille

Vuoden 2014 parhaan lasten- tai nuortenkirjapalkinnon, Finlandia Juniorin, sai kirjailija Maria Turtschaninoff fantasiakirjallaan Maresi: Punaisen luostarin kronikoita.Teoksen on ruotsin kielestä suomentanut Marja Kyrö. Voittajateos on kertomus matriarkaalisesta yhteisöstä, tyttöjen turvapaikasta. Voittajateoksen valitsi kuuden ehdokkaan joukosta ohjaaja, käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa.

Maria Turtschaninoff.
Maria Turtschaninoff. Kuva: Yle
Satu-Lotta Peltola
Avaa Yle-sovelluksessa

Maria Turtschaninoff on 37-vuotias suomenruotsalainen lasten-ja nuortenkirjailija. Hän on syntynyt Helsingissä, opiskellut Göteborgissa ja asuu nykyään Karjaalla. Turtschaninoff on koulutukseltaan filosofian maisteri. Maresi: Punaisen luostarin kronikoita on Turtschaninoffin kolmas nuortenromaaninsa. Hänen toinen julkaistu teoksensa Arra oli ehdolla Finlandia Junior -palkinnon saajaksi vuonna 2008.

Turtschaninoff on kirjoittanut viisivuotiaasta lähtien. Hän kertoo aina rakastaneensa kertomuksia ja fantasiaa ja ryhtyneensä kirjailijaksi, jotta voi kirjoittaa itsensä sisälle fantasian maailmaan. Kaikki Turtschaninoffin kolme fantasiaromaania liikkuvat hänen luomansa mielikuvitusmaailman eri kolkissa.

Punainen luostari oikaisee fantasiakirjojen sukupuolijakaumaa

Tämän vuotiselle Finladia Junior -diktaattorille, käsikirjoittaja-ohjaaja Johanna Vuoksenmaalle, voittajateoksen valinta ei ollut helppo. Vuoksenmaa kertoi puheessaan palkintojenjakotilaisuudessa tulleensa perinpohjin puhutelluksi kaikkia ehdokasteoksia lukiessaan. Hän päätti tehdä valinnan sillä perusteella, mikä kirja juuri nyt jättäisi lapseen hänessä suurimman jäljen. 

Maresi saa minut muistamaan, että tänäkin päivänä maailmassa on paikkoja, joissa tietoa ei jaeta nuorille janoisille mielille.

Johanna Vuoksenmaa

Maria Turtschaninoffin Punainen luostari on naisten ja tyttöjen yhteisö. Päähenkilö Maresi joutuu ystäviensä kanssa suureen ja pelottavaan seikkailuun puolustaessaan itsemääräämisoikeuttaan. Vastakkain ovat naisten vaalima tieto ja miesten halu hallita sitä. Johanna Vuoksenmaa kuvaili teosta poikkeuksellisen väkeväksi fantasiakirjaksi.

- Se vei minut  uuteen paikkaan, aivan omalakiseen ja omintakeiseeen maailmaansa, eikä päästänyt otteestaan. Maresi saa minut muistamaan, että tänäkin päivänä maailmassa on paikkoja, joissa kirjoille ei etsitä lukijoita, eikä tietoa jaeta nuorille janoisille mielille. Edelleen ihmisten mahdollisuuksia tietää ja oppia rajoitetaan ja ihmisoikeuksia poljetaan, Vuoksenmaa sanoi puheessaan.

Johanna Vuoksenmaa.
Johanna Vuoksenmaa. Kuva: Yle

Junior Finlandian 2014 valinnut  Vuoksenmaa ilahtui myös siitä, että Maresi: Punaisen luostarin kronikoita oikaisee fantasiakirjahenkilöiden sukupuolijakaumaa, joka hänen mukaansa Tolkienin miesvaltaisan sankarijoukon jäljiltä on jäänyt vinoon.

Suosittelemme