Etäomaishoiva ja etäomaishoitaja ovat tuntemattomampia käsitteitä kuin omaishoitaja ja omaishoitajuus. Kuitenkin noin 65 000 suomalaista toimii etäomaishoitajana. He ovat pääosin yli 45-vuotiaita työelämässä olevia naisia. He ovat esimerkiksi muuttaneet nuorena opiskelun perässä toiselle paikkakunnalla, jolloin vanhemmat ovat jääneet kotiseudulle.
– Vanhempien ikääntymisen myötä huoli heidän selviytymisestään muuttuu vastuuksi, kertoo Etäomaispuoti-projektin hanketyöntekijä Silvo Nybacka.
Kännykkä korvalla ja levottomuus sydämessä
Etäomaishoitaja sitoutuu huolehtimiseen oman perheen ja lasten hoitamisen sekä mahdollisen oman työn ohella. Yleensä etäomaishoitaja huolehtii läheisen arkiaskareista, kuten siivouksesta, pyykeistä ja kauppa-asioita viikonloppuisin ja loma-aikoina.
– Arkipäivisin yhteyttä pidetään kännykällä. Lisäksi on tietysti huolehdittava vaikkapa palvelujen tai kotihoidon järjestämisestä etänä, Silvo Nybacka selostaa ja lisää, että henkinen kuormittavuus on toisinaan raskasta, sillä ajan riittäminen kaikkeen on erityinen ongelma.
Vanhempien ikääntymisen myötä huoli heidän selviytymisestään muuttuu vastuuksi.
Silvo Nybacka
Lisäksi oman haasteensa etäomaishoitajuuteen tuo läheisen asuminen etäällä, sillä välimatkaa voi olla satoja kilometrejä.
– Matkustaminen on tietysti kallista. Etäomaishoitajat eivät saa yhteiskunnalta minkäänlaista tukea, Silvo Nybacka huomauttaa.
Toisinaan etäomaishoitaja joutuu turvautumaan läheisensä kotipaikkakunnalla olevien tuttavien, sukulaisten tai muun verkoston apuun.
Työn ja etähoitajuuden sovittaminen haasteena
Etäomaishoitaja toimii usein myös läheisensä saattajana terveyskeskus- tai sairaalakäynneillä. Etäomaishoitaja ottaa tällöin vapaapäiviä tai hän tekee osa-aikatyötä tai on osa-aikaeläkkeellä, jotta pystyy huolehtimaan asioista.
Etäomaishoitajat eivät saa yhteiskunnalta minkäänlaista tukea.
Silvo Nybacka
– Joillakin työpaikoilla joustetaan, mutta ei kaikkialla. Meidän ensi vuoden projektimme eli tuleva sarkamme onkin työelämän ja etäomaishoitajuuden yhdistäminen, jotteivät etäomaishoitajat uupuisi, Silvo Nybacka kertoo.
Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry on koonnut etäomaishoitajille vertaisryhmää, jossa on tällä hetkellä noin 30 Oulun seudulla asuvaa henkilöä.
Valtakunnallinen Omaisena etäällä -kampanja käynnistyy perjantaina 21. marraskuuta. Etäomaishoivaa tehdään tunnetuksi ja siitä kerrotaan Ideaparkissa järjestettävässä tilaisuudessa.