Hyppää sisältöön

Hallitsematon tietokonetaide vaatii katsojan osallistumista

Teos on kokonainen, kun sillä on yleisö, joka reagoi. Heikki Salon vuorovaikutteinen tietokonetaide syntyy vasta katsojan aikaansaamassa vuorovaikutuksessa.

Taiteilija Heikki Salo ja Hallinnassa-teos
"Hallinnassa"
Antti Pylväs

Rauhoitu – mikään ei ole hallinnassa. Ja silti teos ei saa tuulta alleen, ellei katsoja ota osaa ja hieman hallitse. Hallintaa vaan ei opasteta millään tavalla, vaan se on löydettävä aivan itse. Ja kuitenkaan teokseen ei saa mitään kontrollia.

– En haluaisi kauheasti antaa käyttöohjeita, mutta ennakkoluulottomasti. Avoimella ja tutkivalla mielellä, taiteilija Heikki Salo, alias cj hekxsa, opastaa.

Näyttelyn teoksissa tietokone piirtää kuvaa katsojan vuorovaikutuksessa ja videotykki esittää.

Mikrokontrolleri muodostaa takaisinkytkennän kuvan ja katsojan välillä Rauhoitu-teoksessa. Mikään ei ole -teos hyödyntää piirustuslautaa ja muokattua näppäimistöä. Hallinnassa taas esittää syvyysanturin näkemää kuvaa katsojasta.

Tietokone piirtää kuvioita,
"Mikään ei ole"

Melko monimutkaista, mutta silti niin helppoa, kun vain katsoo, kokee ja osallistuu.

– Tuo Mikään ei ole -piirustusjuttu on ehkä eniten koukuttavin ja tämä taustalla pyörivä Hallinnassa on enemmänkin leikkiympäristö.

Kolmen eri tietokonetaideteoksen kokonaisuus "Rauhoitu - mikään ei ole hallinnassa" on koettavissa Oulun kulttuuribingossa. Uniikit teokset muuttuvat koko näyttelyn ajan ja jokainen teosten kokija jättää jälkensä lopputulokseen.

– Voin luvata, että nämä eivät tule koskaan toistumaan samanlaisina. Käynnistettäessä näissä joitain osia luodaan aina satunnaistoiminnon kautta, taiteilija Heikki Salo esittää.

Suosittelemme sinulle