Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Munamuseon suurimpaan munaan mahtuisi melkein ihminenkin

Teollisuusneuvos Ragnar Kreuger lahjoitti 1960-luvun alussa valtavan munakokoelmansa Helsingin yliopistolle. Kreugerin kansainvälisesti merkittävä kokoelma käsittää kolmasosan maailman kaikista lintulajeista. Kokoelmaa säilytetään Munkkiniemessä kolmikerroksisen talon siipirakennuksessa.

Munkkiniemen munamuseon sisäänkäynnin edessä seisoo museon pitkäaikainen hoitaja, tutkija Torsten Stjernberg.
Munkkiniemen munamuseon sisäänkäynnin edessä seisoo museon pitkäaikainen hoitaja, tutkija Torsten Stjernberg. Kuva: Yle / Ari Tuhkanen
Ari Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oven pielessä on suurikokoinen kivilaatta, johon on kaiverrettu Museum Oologicum R. Kreuger, mutta harva tietää, mitä oven takana on.

– Toisinaan oven läpi kuulee keskusteluja, joissa puhutaan, että kyltistähän puuttuu Z-kirjain. Mutta sana on kirjoitettu ihan oikein. Se on latinaa ja tarkoittaa munatiedettä, kertoo Torsten Stjernberg, joka hoiti kokoelmaa opiskelijapojasta eläkeläiseksi, yhteensä yli 40 vuotta.

Stjernbergin mukaan ovi pysyy kiinni yleisöltä luonnonsuojelullisista- ja turvallisuussyistä. Kokoelma toimii lähinnä tieteellisenä referenssikokoelmana. Munkkiniemen munamuseossa käy Stjernbergin lisäksi harvakseltaan lähinnä tutkijoita. 

– Hyvin dokumentoidut aikasarjat ovat erittäin hyödyllisiä. Esimerkiksi ympäristömyrkkyjen vaikutus merikotkiin selvisi 50-60-luvulla eri aikojen munia vertailemalla. DDT-ajan munan kuoret olivat 16-18 prosenttia ohuempia kuin 1800-luvun munat. Havainto auttoi ymmärtämään ympäristömyrkkyjen vaikutuksen romahtaneisiin merikotkakantoihin, kertoo Stjernberg.

Suurimpaan munaan mahtuisi melkein ihminen

Munia on vetolaatikollisissa teräskaapeissa valtava määrä. Stjerberg arvioi kappalemääräksi noin 50 000. Se on noin puolet Eläinmuseon yli 100 000 munan kokoelmasta. Kruegerin kokoelma on museon merkittävin osa.

– Kruegerin kokoelma käsittää noin 18 000 munapesyettä. Täällä on edustettuna noin 3200 lintulajia. Se on kolmasosan kaikista maailman lintulajeista. Erityisen merkittävä on Länsi-Intian osakokoelma, kertoo Stjerberg.

Kokoelma sisältää myös kolmen sukupuuttoon kuolleen linnun munat, joista suurin on todellinen maailman ihme.   

– Täällä on madagaskarin strutsin muna, siivettömänruokin munat ja vaeltajakyyhykyn kaksi munaa. Madagaskarin strutsin muna on tiettävästi maailman suurin. Halkaisijaltaan se on noin 40 senttimetriä. Sen sisään mahtuu noin 120 kananmunaa. Niitä on jäljellä 50. Kreuger osti sen 1950-luvulla. Dinosauruksillakaan ei ollut yhtä suuri muna, kertoo Stjernberg.

Keräily alkoi lapsuuden harrastuksesta

Tutkija Stjernberg kertoo Kreugerin aloittaneet munien keräämisen pikkupoikana 1900-luvun alussa. Siihen aikaan lapsia kehotettiin tieteen edistämiseksi keräämään linnunmunakokoelmia. Ensimmäisen kokoelmansa Kreuger osti 1917. Myöhemmin vaurastuttuaan Kreuger kartutti kokoelmaansa lähinnä ostamalla kokoelmia ympäri maailmaa, muun muassa Etelä-Afrikasta, Australiasta ja Yhdysvalloista. 

– Kokoelma kasvoi toisen maailman sodan jälkeen suorastaan eksponentiaalisesti. Sitten 60-luvun alussa Kreueger otti yhteyttä yliopistoon, koska tarvitsi apua hankkimiensa kokoelmien järjestämisessä. Siinä yhteydessä sovittiin kokoelman lahjoittamisesta yliopistolle ja sen sijoittamisesta Munkkiniemeen. Kaupunki, yliopisto ja Kreuger sopivat, että Kreuger sai rakentaa puistoksi kaavoitetulle tontille asuintalon, jos lahjoittaisi sen siipirakennuksen yliopistolle munakokoelman säilyttämistä varten. Kokoelma on ollut sitten täällä vuodesta 1962, muistelee Stjernberg.

Suosittelemme