Hyppää sisältöön

Yle Uutisten kysely kansanedustajille: Lähes puolet avioliittolain puolella

Lähes puolet Yle Uutisten kyselyyn vastanneista kansanedustajista ilmoittaa kannattavansa sukupuolineutraalia avioliittolakia. Reilu kolmannes vastanneista aikoo ensi viikolla äänestää lakia vastaan. Äänestyksestä on tulossa tasaväkinen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yle Uutiset kysyi kansanedustajilta, aikovatko he äänestää sukupuolineutraalia avioliittolakia vastaan vai sen puolesta. Laista äänestetään eduskunnassa ensi viikon perjantaina.

200:sta kansanedustajasta kyselyyn vastasi 150. Heistä 74 aikoo äänestää sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta ja 51 lakia vastaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Puolueissa jakolinja kulkee arvokonservatiivisten ja arvoliberaalien välillä. Suurista puolueista kokoomuksessa löytyy molempia: 53 prosenttia sanoo äänestävänsä lain puolesta ja 32 vastaan. SDP:n kansanedustajat ovat kallellaan liberaaliin suuntaan, sillä 78 prosenttia kertoo äänestävänsä lain puolesta. Perussuomalaisista taas suurin osa on lakia vastaan.

Keskustassa lain suhteen ollaan pääosin kriittisiä, sillä kyselyyn vastanneista 57 prosenttia sanoo äänestävänsä lakia vastaan.

Pienissä puolueissa jako on vieläkin selvempi. Toisella puolella ovat erityisesti vasemmistoliitto ja vihreät; puolueiden kansanedustajista kaikki puoltavat lakia. Kristillisdemokraattien kansanedustajat taas sanovat äänestävänsä lakia vastaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

"Tulos lähes 50-50"

Ylen kysely ei kerro ensi viikon äänestyksen lopullista tulosta. Laskelmien pohjalta näyttää kuitenkin mahdolliselta, että sukupuolineutraali avioliittolaki saattaa mennä äänestyksessä läpi.

Puoluekartoilla avioliittolain äärilaidoilla olevat kansanedustajat Juho Eerola (ps.) ja Silvia Modig (vas.) vaikuttavat epävarmoilta lopputuloksesta.

– Se menee todella tiukille. Moni Eurooppaan valittu suhtautui lakiin myönteisesti. Heidän tilalleen eduskuntaan on noussut edustajia, jotka suhtautuvat siihen kielteisesti. Uskon koko sydämestäni, että laki hyväksytään, Modig sanoo. 

– Se menee yhtä tiukoille kuin hallituksen luottamuksesta äänestettäessä. Eli tulos on lähes 50-50. Veikkaan, ettei laki mene läpi, toteaa puolestaan Eerola.

Suosittelemme sinulle