Hyppää sisältöön

Hyvä Joulumieli -keräys käyntiin – ilahduta lasta jouluna

Vaikea taloustilanne ja yritysten irtisanomiset heijastuvat myös lapsiperheiden arkeen ja tulevaisuuteen. Köyhissä perheissä elää tällä hetkellä noin 102 000 lasta.

Sari Huovinen haastattelee  Anne Laurinsiltaa ja Milla Kalliomaata Helsingin päärautatieasemalla 21. marraskuuta.
Kuva: Yle
Yle Uutiset

Perinteinen Hyvä Joulumieli-keräys jatkuu jouluaattoon asti. Keräykseen osallistumalla ihmiset ja yritykset voivat tuottaa jouluiloa apua tarvitseville lapsiperheille.

Keräyksen pitkän historian aikana köyhyydestä on tullut yhä voimakkaammin lapsia koskettava ilmiö, jonka vaikutukset näkyvät pienten elämässä pitkällä aikavälillä.

Köyhien perheiden arki on jatkuvaa tinkimistä ja tarpeellisistakin hankinnoista luopumista. Perheen pienituloisuus kaventaa myös lapsen mahdollisuuksia osallistua esimerkiksi harrastuksiin. Pahimmallaan taloudellinen eriarvoisuus voi johtaa lapsen syrjintää ja kiusaamiseen ikätoverien taholta.

Pienituloisissa kotitalouksissa elää tällä hetkellä noin 102 000 lasta eli vajaat kymmenen prosenttia kaikista Suomen lapsista. Yksinhuoltajaperheissä lapsen köyhyysriski on suurin, mutta köyhyys koskettaa myös suurperheitä ja alle kouluikäisten lasten perheitä.

Suomen Punaisen Ristin (siirryt toiseen palveluun) ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton (siirryt toiseen palveluun) keräys järjestetään tänä vuonna 18. kerran. Keräyksessä ovat mukana myös Ylen aamu-tv, Yle Radio Suomi ja Yle Radio Vega. Lahjoitetuilla rahoilla hankitaan 18 000 lahjakorttia, joilla perheet voivat ostaa ruokatarvikkeita.

Viime vuonna Hyvä Joulumieli-keräys tuotti yli 1,3 miljoonaa euroa.

Suosittelemme sinulle