Hyppää sisältöön

Kaksi valkopartaa paiskasi kättä Suomen ja Venäjän rajalla

Lähestyvän joulusesongin odotetaan piristävän venäläisten hiipunutta matkailua Suomeen. Esimerkiksi Niiralan rajanylityspaikalla Pohjois-Karjalassa venäläisten osuus on laskenut viime vuodesta lähemmäs 10 prosenttia. Joulupukki ja pakkasukko vauhdittivat matkailua yhteisellä tempauksella perjantaina valtakuntien rajalla.

Kuva: Ari Haimakainen / Yle
Jouki Väinämö

Venäläinen pakkasukko ja suomalainen joulupukki tapasivat jo neljännen kerran valtakuntien rajalla Niiralassa. Joulu alkaa rajalla -tapahtuma on saanut alkunsa suomalaisten yrittäjien aloitteesta.

Punanuttuiset kollegat toivottivat naapurikansoille hyvää joulua ja onnea tulevalle vuodelle.

Itärajalla vuodenvaihteeseen kohdistuvatkin kovat odotukset, koska venäläisten matkailijoiden määrä on ollut laskussa koko syksyn. Suurimpanan syynä on ollut se, että ruplan arvosta on kadonnut noin kolmannes.

Piristystä luvassa

Viime vuodesta venäläisten rajanylitykset ovat vähentyneet Tohmajärvellä lähemmäs 10 prosenttia. Yöpymiset ovat harventuneet koko maassa, paikoin rajustikin.

Keski-Karjalan Kehitysyhtiön projektipäällikkö Birgitta Väisänen on toiveikas.

Rohkaisevia lukuja on tullut majoituksesta.

Birgitta Väisänen

– Rohkaisevia lukuja on tullut majoituksesta, ainakin tällä alueella ja lähialueiden matkailutoimijoiden puheiden mukaan. Ja täytyy muistaa, että Niiralalan kautta mennään myöskin Moskovasta ja Pietarista Lapin hiihtokeskuksiin.

Ennusteen mukaan Niiralassa raja ylitetään tänä vuonna 1,6 miljoonaa kertaa. Liikennemäärät pysynevät viime vuoden tasolla, koska suomalaisten into käydä Venäjän puolella on lisääntynyt sitä mukaa, kun ruplan arvo on heikentynyt.

Rajakunnalle on tärkeätä, että venäläisten turistien määrä lähtee uuteen nousuun. Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen sanoo, että vilkas rajaliikenne on paikallisille yrittäjille hyvin merkittävää.

– Täällä käydään asioimassa kaupoilla ja tietysti koko maakunnalle ja seutukunnalle tässä lähialueilla se on erityisen tärkeää. Ja heijastusvaikutukset ovat laajalle alueelle.  

Perjantaina joulupukki vieraili Ruskealan kylässä Karjalan tasavallassa. Pakkasukko ilahdutti tohmajärveläisia ja kiteeläisiä. Valkopartojen yhteinen joulutempaus ei ole kuitenkaan pelkkää matkailunedistämistä.

– Ymmärretään minkälaisia kulttuureja kummallakin puolella on. Ja just tämä hyvän olon, hyvän mielen ja hyvän joulun toivotus on siinä se tärkeä asia, projektipäällikkö Birgitta Väisänen sanoo.

Suosittelemme sinulle