Hyppää sisältöön

Näkökulma: Terveysteknologian vallankumous on jo alkanut – älypuhelimessasi

Tekevätkö mittaaminen ja mukana kulkeva teknologia terveydenhuollolle saman minkä 90-luku teki pankkitoiminnalle? Eihän kukaan mene enää konttoriin, koska konttori kulkee mukana, kirjoittaa Ajankohtaisen kakkosen Satu Miettinen.

Satu Miettinen. Kuva: Yle

**Kuinka monella teillä **on mukananne jokin ns. wearable? kysyy juontaja Slush-tapahtumassa Messukeskuksen Black Stagella. Englanniksi tietenkin.

Viittaan muiden mukana, olenhan käyttänyt sykemittaria juoksuharrastuksen tukena jo yli kymmenen vuotta, samalla se toimii kellona, jonka taulun saa valaistuksi vaikka keskellä pilkkopimeää elokuvateatteria. Tyylikkäänä tätä mustaa möhkälettä ei pidetä, mutta asianharrastajille se kertoo paljon.

Juontaja kysyy toisen kysymyksen: kuinka moni teistä on käyttänyt tätä "wearablea" pidempään kuin vuoden? Pidän kättäni edelleen ylhäällä, mutta hätkähdän,  sillä yhtäkkiä rivit harvenevat, meitä "mittariveteraaneja" näkyy olevan harvassa. Monet äsken viitanneista laskevat kätensä. Samalla tajuan, että tässähän se juju onkin.

Nämä kehon toimintoja, terveyttä ja aktiivisuutta mittaavat härpäkkeet ovat nimittäin pikku hiljaa valumassa pienen piirin harrastuksesta koko kansan huviksi. Älypuhelimeen yhdistetty sports-tracker on Töölönlahdella  tuttu juttu. Myös viime joulun hittituote aktiivisuusranneke löytyy yhä useamman keski-ikäisen satunnaislenkkeilijän ranteesta.

Kun ihmiskädet puuttuvat, tarvitaan robotiikkaa, älysovelluksia ja niitä mukana kannettavia "wearableita".

Satu Miettinen

Entistä useampimittaa leposykettään, maksimisykettään tai untaan saadakseen aikaan maksimaalisen treenivaikutuksen. Nykyisellään laitteista saatava hyöty jää kuitenkin puolitiehen, koska niitä ei voi hyödyntää työterveydessä tai  terveyskeskuksessa. Miksi jättää mittarimania yksityiseksi puuhasteluksi ja pelkästään hauskaksi huviksi? Laitteisiin kytketty tieto saattaisi nimittäin olla kansantaloudellisesti arvokasta.

Sitran mukaan muutos näkyy jo ihmisten asenteissa, yhä useampi suomalainen kaipaa sähköisiä terveyspalveluita. Sitran viesti on, että suomalaiset ovat kyllästyneet jonottamaan terveyskeskuksissa ja haluavat saada digitaalisia, ympärivuorokautisia terveyspalveluita. Onnistuuhan älypuhelimessa myös kaikki muu.

Olemmeko siis vallankumouksen kynnyksellä? En tarkoita, että meistä kaikista olisi tulossa Teemu Arinan kaltaisia (siirryt toiseen palveluun) biohakkereita. Mutta tekevätkö mittaaminen ja mukana kulkeva teknologia terveydenhuollolle saman minkä 90-luku teki pankkitoiminnalle? Eihän kukaan mene enää konttoriin, koska konttori kulkee mukana.

Jos on uskominen Slushissa karismaattisesti esiintynyttä kiinalaista tohtori Weitä, joka edustaa yritystä nimeltä "Borderless Health Care", olemme siirtymässä sairaalavetoisesta maailmasta kotikeskeiseen maailmaan. Hänen mukaansa  sairaalat ovat paikkoja, joissa tulevaisuudessa aikaansa viettävät vain sairaista sairaimmat, muut hoidetaan kotona. Kun ihmiskädet puuttuvat, tarvitaan robotiikkaa, älysovelluksia ja niitä mukana kannettavia "wearableita".

Yksi sellainen on suomalaisen Medietan kehittämä älykäs ranneke, joka mittaa ja yhdistelee mm. verenpainetta, sykettä, hengitystaajuutta ja gps-paikannusta. Yhtiö lupaa, että leikkauksen jälkeiset kalliit sairaalapäivät vähenevät, kun potilaan uskaltaa päästää kotiin rannekkeen valvonnassa. Se hälyttää, jos terveydentilassa tapahtuu muutoksia tai parhaimmassa tapauksessa pystyy jopa ennakoimaan niitä.  Ajatelkaa mikä potentiaali kestävyysvajeen kourissa painiskelevalle vanhustenhuollolle?

Oululainen Medieta ei kuitekaan puuhaile yksin. Suomessa terveysteknologian startuppeja on väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla.  Ja jo nyt terveysteknologia on suomalaisen viennin valopilkku. Nyt on tuhannen taalan paikka. Uskallammeko nousta maailmanluokan tekijäksi? Älypuhelimessasi vallankumous on jo alkanut.

Kirjoittaja on Ajankohtaisen kakkosen toimittaja

Suosittelemme sinulle