Hyppää sisältöön

"Kyllä te nyt vuoden syömättä pärjäätte"

Maatalousyrittäjät ja MTK järjestivät tiistaiaamuna Seinäjoella protestin. Sadat maanviljelijät vaativat mielenilmauksella tukien maksamista ajallaan. Maaseutuvirasto ilmoitti viime kuussa lykkäävänsä ensi vuoden viljelijätukien maksatuksia useilla kuukausilla. Se aiheuttaisi viljelijöiden mukaan maksuvaikeuksia kaikille tiloille tuotantosuunnasta riippumatta.

Jaksaa, jaksaa -kyltin takana MTK Etelä-Pohjanmaan puheenjohtaja Johanna Kankaanpää. Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Seinäjoelle kokoontui satamäärin viljelijöitä eri puolilta Suomea. Viljelijät ovat kimpaantuneet, koska maaseutuvirasto Mavi:n päätöksellä ensi vuoden viljelijätukien maksatus siirtyy eteenpäin useilla kuukausilla, osin jopa vuoden 2016 puolelle.

– Kysymys on meidän palkastamme. Minulla on Lammilla kasvitila ja pelloista kaksi kolmasosaa on vuokralla ja vuokrat pitäisi maksaa. Tämä sotkee verotuksen ja kaiken mikä koskee ensi vuotta, harmittelee Mika Erkko.

– Puolet palkasta jää saamatta ja laskut maksamatta, lisää Pekka Vitie, myöskin Lammilta Seinäjoelle matkannut viljelijä.

Maksujen lykkäys johtuu osaltaan siitä, että EU on tiukentanut tukiehtoja ja se vaatii lisää viranomaisten maatiloille kohdistuvaa valvontatyötä. Jarruna on myös ELY-keskusten yt-menettely.

Mavin virastotalon eteen kokoontuneet viljelijät vaativat tukia maksuun ja ministerin nimi "Orpo, Orpo, Orpo", kaikui aika ajoin. Kymmenet maanviljelijöiden iskulauseet kertoivat omaa kieltään.

"Byrokratia on syönyt palkkamme. Köyhät köyhtyy, rikhaat rikastuu. Nyt on Orpo olo. Millä maksan lainat? Sossun asiakkaita ensi vuonna. Jaksaa, jaksaa! Kyllä te nyt vuoden syömättä pärjäätte."

"Kenellä olisi sydäntä maanviljelijän ahdingolle? Mistä ruokaa perheelle? Stoppi Mavin erheelle."

"Luottokortti tapissa, rahat makaa Mavissa. Laskuja on kymppitonni, täytyykö syödä pikku sonni!"

Henkisesti muita vuosia rankempaa

– Meitä vaaditaan jättämään tukihakemuksemme ensi keväänä, toimivat järjestelmät tai ei. Jälleen kerran me suomalaiset talonpojat olemme joustavia ja laitamme rastin ruutuun, muttemme tiedä mihin sitoudumme, harmittelee MTK Etelä-Pohjanmaan ähtäriläinen puheenjohtaja Johanna Kankaanpää.

Etualalla Tom ja Tea Katila. Kuva viljelijätukien siirtoa vastustavasta mielenilmauksesta Seinäjoella 25.11.2014. Kuva: Pasi Takkunen/Yle

– Meidän on pakko saada tuet ajallaan. Tilanne on kurja, en tiedä mitä kylväisin ensi keväänä, sanoo mielenilmaukseen tullut nurmolainen maitotilallinen Tom Katila.

– Henkisesti tämä on huomattavasti raskaampaa kuin muina vuosina. Työt eivät muutu mihinkään, mutta tilan talous ja tulevaisuus askarruttaa, jatkaa saman tilan emäntä Tea Katila.

– Millä me hoidamme lainat ja laskut ensi syksynä, kun suurimmat  tuotantopanokset tulevat maksuun. Menetkö pankkiin hattu kourassa ja pyydät rahoitusta vai soitatko velkojille, että maksat vasta vuoden päästä,  pohtii monen viljelijän aatoksia Tea Katila.

Suosittelemme sinulle