Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Fergusonin ammuskelu: Näin tapahtumat etenivät

Fergusonin kaupungissa Yhdysvalloissa tapahtui 9. elokuuta ampumistapaus, joka on johtanut laajoihin rotumellakoihin ja materiaalisiin tuhoihin. Ammuskelussa valkoihoinen poliisikonstaapeli Darren Wilson ampui mustaihoisen nuorukaisen Michael Brownin. Vastalausemellakat alkoivat, kun valamiehistö vapautti poliisin syytteistä.

Michael Brown ja Darren Wilson.
Vasemmassa kuvassa Michael Brown ja oikeassa kuvassa poliisi Darren Wilson. Kuva: Roberto Rodriguez / EPA ja Reuters-TV
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oikeuden pöytäkirjoista ja mediaraporteista selviää tapahtumien kulku suurella tarkkuudella.

Tapahtumat käynnistyivät suunnilleen kello 11.45 aamupäivällä. Konstaapeli Darren Wilson saa tiedon lähistöllä tapahtuneesta tupakkavarkaudesta. 18-vuotiaan Michael Brownin toiminta jää valvontakameran nauhalle. Brown ottaa kourallisen pikkusikareita ja poistuu kaupasta maksamatta.

Ajaessaan yksin poliisiautollaan Wilson havaitsee kaksi miestä, jotka kävelevät keskellä katua. Hän pysäyttää autonsa ja pyytää heitä siirtymään jalkakäytävälle. Miehet eivät tottele, vaan vastaavat poliisille alatyylisesti.

Tässä vaiheessa Wilson näkee pikkusikarit Brownin kädessä ja huomaa miesten sopivan tupakkavarkaiden tunnusmerkkeihin. Hän pyytää radiolla apua ja siirtää autonsa niin, että se estää liikenteen kadulla.

Konstaapeli aikoo nousta autostaan, mutta Brown paiskaa auton oven kiinni. Tämän jälkeen Brown lyö nyrkillä poliisimiestä kasvoihin ainakin kaksi kertaa avoimen ikkunan läpi. Kun Brown hetkeksi kääntyy kohti kumppaniaan, Wilson yrittää ottaa kiinni hänen kädestään. Brown on kuitenkin liian vahva kiinni pideltäväksi.

Wilsonilla ei ole mukanaan sähkölamautinta, eikä hän ahtaassa tilassa saa käsiinsä suihkepulloa, jolla suihkuttaisi Brownin silmiin sokaisevaa ainetta. Hän ottaa esiin SIG Sauer P229 -pistoolinsa.

Käsikähmä poliisin aseesta

Kuulusteluraporttien mukaan konstaapeli Wilson piti asetta kädessään, mutta Brown otti asetta pitävän käden suureen kouraansa huutaen samalla törkeyksiä poliisimiehelle.

Wilson onnistuu kääntämään aseen suunnilleen kohti Brownia ja yrittää ampua. Ase ei kuitenkaan laukea, koska Brownin sormi oli ilmeisesti iskurin välissä. Vasta kolmannella yrityksellä ase laukeaa, ikkunalasi hajoaa ja Wilson saa verta kädelleen.

Tuolloin raivostunut Brown työntää koko ylävartalonsa auton sisään yrittäen useita kertoja lyödä Wilsonia. Poliisimies yrittää kahdesti ampua Brownia, mutta ase on jälleen jumissa.

Brown lähtee pakoon. Wilson kutsuu uudelleen radiolla apuvoimia ja lähtee Brownin perään.

Noin 50 metrin päässä autosta Brown pysähtyy ja kääntyy kohti Wilsonia. Todistajanlausunnot ovat tässä vaiheessa hajanaisia. Brownin sanotaan joko kävelleen, horjahdelleen tai syöksyneen kohti konstaapelia.

Wilson itse kuvailee Brownin käytöstä äärimmäisen aggressiiviseksi ja pelottavaksi. Hän sanoo Brownin myös työntäneen oikean kätensä housunkauluksensa alle. Vaikka Wilson itsekin on kookas, sanoo hän tunteneesa olonsa pieneksi kohti tulevan Brownin edessä. Vaikka Brown on vain 18-vuotias, on hän 193 senttiä pitkä ja painaa yli 130 kiloa.

Wilson ampuu Brownia, joka jatkaa kuitenkin liikettään. Luodit menevät ehkä ohi. Tämän jälkeen Wilson ampuu vielä kaksi laukaussarjaa Brownia kohti, jälkimmäisellä kerralla tämän päähän. Brown kaatuu maahan. Muutamaa sekuntia myöhemmin toinen poliisiauto saapuu paikalle.

Wilson käyttää tapahtuman aikana aseensa lippaassa olleista 13 ammuksesta 12. Kuuden luodin todetaan osuneen Browniin, joka kuolee myöhemmin vammoihinsa.

Viisi syytekohtaa harkinnassa

Valamiehistö harkitsi viittä mahdollista syytekohtaa konstaapeli Wilsonia vastaan. Ne vaihtelivat kuolemantuottamuksesta murhaan.

12-henkinen valamiehistö käsitteli tapausta salaisessa paikassa useita viikkoja. Piirikunnan syyttäjä Bob McCulloch sanoi valamiehistön olleen ainoa, joka kuuli kaikkia 60:tä todistajaa.

McCulloch harmitteli silminnäkijöiden epäluotettavuutta. Esimerkiksi kahakan käännekohdasta, Brownin kääntymisestä ja poliisin lähestymisestä oli eri näkemyksiä. Osa sanoi Brownin halunneen antautua.

Selvää oli, että Brown lähestyi Wilsonia.

– Niin traagista kuin tämä onkin, niin tapahtunut ei ollut rikos, syyttäjä totesi.

Valamiehistön päätös oli, että se hylkäsi kaikki Wilsonia vastaan esitetyt syytekohdat, eikä rikossyytteitä nostettu.

Lähteet: CNN, Washington Post, ABC News, AP, Reuters

Korjattu 26.11.2014 klo 9.02 viimeisen kappaleen sitaatin käännösvirhe. Klo 10.56 uutista täsmennetty: Wilsonia vastaan harkittiin viittä vaihtoehtoista syytettä, jotka kaikki hylättiin. Hän ei siis ollut varsinaisesti syytteessä.

Suosittelemme