Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

"Paholaishuume" Spice tekee tuhojaan Ruotsissa

Synteettinen kannabis on aiheuttanut tänä vuonna jo satoja yliannostuksia. Tim Ekström lopetti käytön, kun veli joutui Spice-psykoosiin.

Internetistä tilattavia Spice-sekoituksia.
Huumausaineluokitukset eivät pysy muuntohuumemarkkinoiden perässä. Kuva: Yle
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

– Kaverini oli löytänyt nettisivun, josta ainetta saattoi tilata. Suostuin mukaan ja sitten vain aloimme polttaa, kertaa 16-vuotias Tim Ekström retkahtamistaan piinalliseen Spice-koukkuun.

Spice on yleisnimitys synteettisille kannabis-tuotteille. Ruotsissa lähinnä netin kautta tilattavat aineet ovat syksyn aikana johtaneet yliannostusten aaltoon ja suureen mediahuomioon. Useiden viimeaikaisten kuolemantapausten on epäilty liittyvän Spice-huumeisiin. Vahvistettuja, juuri Spicesta aiheutuneita kuolemia ei tosin tänä vuonna ole, mutta yliannostuksia sitäkin enemmän.

Keski-Ruotsin Gävlessä viranomaiset pelästyivät pahoin, kun puolenkymmentä ihmistä joutui tehohoitoon saman viikonlopun aikana.

– Ihmettelimme, miten se tapahtui niin nopeasti. Osa loukkaantui hyvin vakavasti, kertoo Gävlen poliisin tiedottaja Mikael Hedström.

Poliisi ei pysy muuntohuumeiden perässä

Yliannostukset aiheuttaneen Spice-erän tai erien alkuperä ei kuitenkaan selvinnyt. Poliisi on melko avuton taistellessaan nettihuumeita vastaan. Varsinkin, kun Spice voi olla täysin laillista tavaraa. Huumausaineluokitukset eivät pysy muuntohuumemarkkinoiden perässä.

Spice-laatuja on lukematon määrä ja ne koostuvat käyttäjälle usein tuntemattomista kemikaaliyhdistelmistä. Kun jokin Spice-sekoituksissa käytetty ainesosa on saatu kiellettyä, aineiden tuottajat ovat kehitelleet jo joukon uusia.

Raaka-aineet saapuvat Eurooppaan tavallisimmin Kiinasta tai muualta Aasiasta.

– Tämä on oikeaa paholaisen huumetta. Nuoret ja narkomaanit joutuvat koekaniineiksi, puuskahtaa komisario Hedström.

Spice-kokeiluihin houkuttelee perinteisiä huumausaineita halvempi hinta, helppo saatavuus ja esimerkiksi se, että yleisen käsityksen mukaan Spice ei näy virtsatestissä.

– Tämä myytin haluan kumota. Yhä useammat Spice-laadut on kriminalisoitu ja voidaan myös jäljittää, sanoo komisario Mikael Hedström Gävlen poliisista.

David Ahlsköld on itse entinen narkomaani ja tekee nykyisin huumeiden vastaista työtä entisten rikollisten KRIS-järjestössä Gävlessä.

– Spicen lisäksi liikkeellä on useita erilaisia synteettisiä huumeita. En tiedä, miten ne voitaisiin pysäyttää. Vaikka ruotsalaiset nettisivut katoaisivat, aineita voi tilata ulkomaisilta sivustoilta, Ahlsköld toteaa.

"Pieni virhe olisi voinut tappaa minut saman tien"

Ruotsissa Spicen aiheuttamat ongelmat ovat johtaneet viranomaisten hätäkokouksiin hallitusta myöden. Parhaillaan pohditaan, miten synteettinen kannabis voitaisiin kriminalisoida yksittäisten ainesosien sijaan kokonaisena tuoteperheenä.

16-vuotias Tim Ekström kertoo oman käyttönsä päättyneen, kun hänen veljensä kävi Spicen vuoksi lähellä kuolemaa.

– Veli joutui psykoosiin silmieni edessä. Silloin päätin, että tämä saa nyt riittää.

Irtaantumisprosessiin liittyivät kausi lastenkodissa, hirvittävät vieroitusoireet ja uusi mahdollisuus harjoittelijana KRIS-järjestössä.

Teinipojan sormiin on tatuoitu sana "pro life". Ekström huokaa olevansa helpottunut siitä, että on kuivilla. Hän uskoo monen käyttäjän lopettaneen viime kuukausien aikana, kun tiedotusvälineet ovat pitäneet Spicen vaarallisuutta näkyvästi esillä.

– Kun katson taaksepäin, tajuan että yksi pieni virhe olisi voinut tappaa minut saman tien. Olen todella onnellinen, että olen lopettanut, Ekström sanoo.

Suosittelemme