Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kaivuri katkaisi sekä Elisan tietoverkkokaapelin että varayhteyden

Viestintäviraston mukaan Elisan eilisen tietoverkkoyhteyden häiriön aiheutti sekä varsinaisen kuitukaapelin että varakaapelin katkeaminen kaivinkoneen kauhaisussa samanaikaisesti. Kaapelit oli vedetty liian lähelle toisiaan.

Karttaseinä Elisan johtokeskuksessa.
Karttaseinä Elisan johtokeskuksessa. Kuva: Sami Halinen / Lehtikuva
Helena Ala-Mettälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Viestintäviraston johtava asiantuntija Ari Karppanen sanoo, että eilen Elisan tietoliikenneyhteyden Lohjalla katkaissut kauhuri katkaisi myös Elisan varayhteyden.

– Siinä oli Elisan virheitä, jotka johtivat laajempaan vaikutukseen kaapeliyhteydessä. Varayhteys meni siinä samassa, koska kaapeleilla ei ollut vaadittavaa, riittävää välimatkaa varsinaisella ja varmistettavalla yhteydellä.

Karppanen ei kerro kuinka lähellä kaapeli ja varayhteys olivat toisiaan, mutta muotoilee, ettei samaan ojaan saisi laittaa varsinaista tietoverkkokaapelia ja sen varayhteyttä.

– Ei edes saman tien eri puolilla oleviin ojiin niitä saa asentaa, sanoo Karppanen.

Elisalta puolestaan kerrottiin, ettei tietoverkkokaapelin varayhteyttä saatu eilen toimimaan. Elisasta tarkennettiin perjantaina, että ongelman taustalla oli se, ettei liikenne reitittynyt toimivalle varareitille, joka oli kyllä olemassa.

Viestintäviraston mukaan suomalaiset tietoverkot eivät ole silti erityisen haavoittuvia, kaapelien katkeamiset ovat melko harvinaisia ja Elisakin korjasi vian melko ripeästi.

Samantyyppisiä kaapelien katkeamisia on tapahtunut kuitenkin aikaisemminkin, viimeksi muutama vuosi sitten mutta toiselle operaattorille, silloin myös tietoverkkokaapeli ja sen varayhteys oli kaivettu liian lähelle tosiaan.

– Näitä kaapeleita on upotettu vuosien ja vuosikymmenien saatossa aika paljon tuonne maastoon ja ihmiset vaihtuu ja järjestelmät vaihtuu ja on haasteellista pitää kaikki kunnossa, toteaa Karppanen.

Elisan mukaan eilinen tietoverkkokatkos vaikutti usean miljoonan suomalaisen kiinteän verkon ja mobiilin tietoliikenneyhteyksiin muutaman tunnin ajan.

Viestintävirasto arvioi, ettei koko Suomi menetä tietoliikenneyhteyksiään vastaavasta kaapelin katkeamisesta, koska maassa toimii kolme matkaviestinoperaattoria ja esimerkiksi hätäpuheluita voi soittaa toisenkin operaattorin kautta.

Johtava asiantuntija Ari Karppanen Viestintävirastosta sanoo, että rakentamisen lait ja määräykset ovat olemassa, mutta niitä voisi tehostaa.

– Viestintämarkkinalaki ja tuleva tietoyhteiskuntakaari ja Viestintäviraston määräykset ovat lainsäätäjän ohjeita ja niitten perusteella mennään. Ehkä tässä jonkinlainen valvonnan tehostamisen paikka voisi ollla, sanoo Karppanen.

_Päivitetty 28.11. klo 9.30 Elisan tarkennuksella. _

Suosittelemme sinulle