Hyppää sisältöön

Valtionpalkinnot Sodankylän elokuvajuhlille, Annu Vertaselle, Maija Blåfieldille ja Tero Puhalle

Sodankylän elokuvajuhlat palkittiin korkeatasoisesta ohjelmistosta ja elokuvataiteen vaalimisesta. Kuvataiteilija Annu Vertanen sai tunnustuksen taidegraafisen ilmaisun taitajana. Mediataiteen valtionpalkinnon saaja Maija Blåfield haastaa katsojaa pohtimaan kuvien merkityksellisyyttä. Valokuvataiteen valtionpalkinnon saanut Tero Puha tutkii nykyihmisen elämää, erityisesti kehonkuvaa, identiteettejä, sukupuolirooleja ja kuluttamista.

Sodankylän elokuvajuhlien Pieni teltta 11.6.2013.
Kuva: Santeri Happonen
Jussi Mankkinen

Elokuvataiteen valtionpalkinnon saanut Sodankylän elokuvajuhlat  kuuluu valtion elokuvataidetoimikunnan mukaan maailman ainutlaatuisimpiin festivaaleihin. Valon, elokuvan ja elokuvahulluuden juhlaa on vietetty pohjoisimmassa Suomessa ensi vuonna jo 30 vuoden ajan. Festivaali on tehnyt tärkeää ja johdonmukaista työtä tuomalla niin klassista kuin uuttakin elokuvaa yleisön ulottuville ja tarjoamalla unohtumattomia hetkiä maailman legendaarisimpien elokuvantekijöiden kanssa.

Kuvataiteen valtionpalkinnon saanut Annu Vertanen (s. 1960) taas on kansainvälisesti menestynyt taidegraafikko, joka on uransa aikana kehittänyt ilmaisuaan monipuolisesti. Taitavana puupiirtäjänä tunnettu Vertanen kuuluu maamme kuvataiteilijoiden ja taidegraafikoiden kärkikaartiin. Annu Vertasen kohdalla täsmennys siitä, minkä taidelajin edustajiin hän kuuluu on erityisen hankala: hänen asemointinsa taidegraafikoksi on yhtä totta kuin harhaakin. Vertasen mittavat graafiset tilainstallaatiot uudistavat käsitystämme sekä taideobjektista että taidegrafiikasta, perustelut kuuluvat.

Kehonkuvaa ja sukupuolirooleja

Mediataiteen valtionpalkinnolla palkittu Maija Blåfield (s.1973) edustaa hienosti ja varmasti sitä monipäistä keskipolven suomalaisten mediataiteilijoiden kenttää, joiden töitä esiintyy tiheään niin kansainvälisesti kuin kotimaammekin taidekentässä. Kymmenen vuotta sitten Kuvataideakatemiasta valmistunut Blåfield tekee niin valokuvia kuin videoitakin: eri välineiden käyttö on sujuvaa ja arkipäiväistä ja työskentely sisältölähtöistä. Hänen teoksissaan dokumentaarinen kuvamateriaali yhdistyy usein fiktiiviseen kokonaisrakenteeseen.

Mediataiteen valtionpalkinto jaettiin nyt toista kertaa.

Valokuvataiteen valtionpalkinnon saanut Tero Puha (s.1971) taas on valokuvaan, videoon ja digitaaliseen taiteeseen keskittynyt kuvataiteilija, joka on rohkeasti liikkunut kuvataiteiden eri alueilla. Taiteellisessa työssään Puha tutkii nykyihmisen elämää, erityisesti kehonkuvaa, identiteettejä, sukupuolirooleja ja kuluttamista. Hänen tuotannossaan nousevat valokuva-ja videotaiteen sekä performanssin keinoin esille ajankohtaiset keskustelut muun muassa seksuaalisten vähemmistöjen asemasta, valtion valokuvataidetoimikunta toteaa.

Palkinnot jakoi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen.
Ministeri Pia Viitanen (vas.) ja palkitut. Kuva: Yle

Suuruudeltaan 15 000 euron arvoiset palkinnot jakoi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen perjantaina Helsingissä. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.

Valtionpalkinnot ovat tunnustuksia kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta kyseisen taiteenalan hyväksi.

Suosittelemme sinulle