Hyppää sisältöön

Black Friday taistelee Älä osta mitään -päivän kanssa

Yhdysvalloista Suomeenkin rantautunut Black Friday on päällekkäin Luonto-Liiton Älä osa mitään -päivän kanssa. Se ei ole sattumaa.

Mekkoja verkkokaupan sivulla.
Kuva: Yle
Miia Roivainen

Yhdysvalloissa eilen vietetyn kiitospäivän jälkeinen ostospäivä, Black Friday, on rantautunut hiljalleen Suomeen. Kauppojen mainokset alennusmyynneistä eivät sattumalta ajoitu Luonto-Liiton Älä osta mitään (siirryt toiseen palveluun) -päivään.

– Se on ihan tarkoituksellista. Black Friday on Yhdysvalloista ja Älä osta mitään -päivä on Kanadasta, ikään kuin vastaiskuna ostospäivälle, kampanjakoordinaattori Suvi-Anne Kinnunen Luonto-Liitolta (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Älä osta mitään -päivä on Suomessa vietetty vuodesta 1993 alkaen. Black Fridayn saapuminen kotimaamme netti- ja kivijalkakauppohin on kuitenkin melko uutta. Kumpi voittaa?

– Ne, jotka ovat päättäneet viettää Älä osta mitään, tai krääsätöntä päivää, eivät varmaankaan osta tarjoustuotteita. Toki jo se, että harkitsee viettävänsä päivää ilman ostoksia, kertoo muutoksesta parempaan, Kinnunen kertoo.

Ei krääsää joululahjaksi

Toki jo se, että harkitsee viettävänsä päivää ilman ostoksia, kertoo muutoksesta parempaan.

Suvi-Anne Kinnunen

Ostosvillitys ja tarjoukset voivat tulevaisuudessa lisätä Luonto-Liitollakin työnsarkaa. Päivän tapahtumasivulla osallistuja on tänä vuonna lähes 3 000.

– Olisihan se hyvä, jos resursseja olisi enemmän. Toisaalta, Black Fridayn saama mediahuomio voi olla hyväksi krääsättömälle päivällekin.

Luonto-Liitto käynnisti tänään myös Krääsätön joulu -hankkeen, jolla pyritään aineettomien lahjojen avulla vähentämään joululahjatavaraa.

– Yhdessäolo on esimerkki aineettomasta joululahjasta.

Suosittelemme sinulle