Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Heinola teki historiallisen liikkeen lastensuojelussa – 10 uuden työntekijän palkkaaminen kannatti

Heinolassa sijoitetaan aiempaa vähemmän lapsia kodin ulkopuolelle. Kaupunki säästää nyt noin miljoona euroa vuosittain verrattuna parin vuoden takaisiin lastensuojelumenoihin.

Tyhjä lapsen sänky, jossa unileluja
Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle
Raisa Autio
Avaa Yle-sovelluksessa

Vielä pari vuotta sitten Heinolan lastensuojelu paini isojen pulmien kanssa. Menot olivat kasvaneet roimasti ja huostaanottoja oli paljon.

Huostaanottotilastoissa Heinola on ollut aina ennen Suomen kärkisijoilla.

Kaupunki pohti lastensuojelulaitoksen rakentamista, mutta päätyikin palkkaamaan kymmenen uutta työntekijää lastensuojelun perhetyöhön.

– Heinolan asukamäärään suhteutettuna tämä on historiallinen satsaus. Meidän poliittiset päätöksentekijämme ovat toimineet siinä hyvin viisaasti, kehuu sosiaalipalvelujohtaja Päivi Nykänen.

Myös perhekeskuskoordinaattori Kirsi Mäkelän mukaan oli hyvä ratkaisu palkata lisää työntekijöitä sen sijaan, että olisi rakennettu lisää seiniä.

– Olen erityisen iloinen siitä, että meillä on oikeasti käännetty laivaa niin, että panostamme ennaltaehkäisevään työhön.

Ajoissa tuleva apu lisää hyvinvointia ja säästää rahaa

Heinolalaisia lapsia ja nuoria on nyt sijoitettuna kodin ulkopuolelle noin 60, kun enimmillään määrä on ollut lähempänä sataa.

Kun laitoksessa asuvan lapsen hoito voi maksaa esimerkiksi 250 euroa vuorokaudelta, syntyy ennaltaehkäisevällä työllä myös säästöjä.

Vuonna 2012 lastensuojelun menot olivat Heinolassa 3,5 miljoonaa. Viime vuonna luku oli noin miljoona euroa vähemmän. Tärkeämpää on kuitenkin se, että perheitä autetaan ennen kuin tilanne kriisiytyy täysin, muistuttaa Päivi Nykänen.

Olen erityisen iloinen siitä, että meillä on oikeasti käännetty laivaa niin, että panostamme ennaltaehkäisevään työhön.

Kirsi Mäkelä

– Ei näitä asioita voi edes loppujen lopuksi euroissa mitata. Hyvinvoinnin lisääntyminen on niin arvokasta, että nämä ovat pieniä summia.

Nykäsen mukaan lapsia joudutaan aina jonkin verran ottamaan huostaan ja sijoittamaan kodin ulkopuolelle, mutta ennaltaehkäisevän työn pitää olla pääosassa lastensuojelussa.

– Sitä tapahtuu, että perheessä on jokin vaikea tilanne, esimerkiksi päihdeongelma tai mielenterveysongelma, ja joudutaan sijoittamaan kodin ulkopuolelle. Mutta tällä uudella ajattelumallilla pyrimme siihen, että sijoitukset olisvat mahdollisimman lyhytkestoisia.

– Julkisuudessa puhutaan paljon ennaltaehkäisevästä työstä ja perhetyöstä. Tietysti totuus on se, että joillakin perheillä on niin vaikeita tilanteita, että sijoitus on lapsen tai nuoren etu.

Suosittelemme sinulle