Vannoutunut teen juoja Tarja-Liisa McCartney ei suomalaisissa kahviloissa teetä juo. Mieluummin kahvia, koska se on täällä parempaa.
– Jopa Helsingin lentokentällä minua harmittaa se, että kun ostan kupin teetä, niin saan melkein lämmintä vettä. Teepussi ei edes uppoa, vaan se jää kellumaan haaleaan veteen.
Tarja-Liisa McCartney myöntää, että Suomessa saa kaupoista sentään kunnollistakin teetä.
– Olen itse ainakin täällä ostanut Ceylon-teetä irtoteenä. Siitä saa haudutettuna hyvää teetä ja se on hyvän makuista. Mutta jos ostaa pussiteetä, niin pusseissa teetä on liian vähän. Niistä ei saa tarpeeksi vahvaa juomaa. Teen pitää olla tarpeeksi vahvaa, että se maistuu ja täytyy tietää, mitä juo.
Joidenkin mielestä englantilaiset pitävät suomalaisittain katsottuna turhan vahvasta teestä.
Himalajan tee saa suosiota
Englantilaista teekulttuuria istutetaan Lounais-Hämeeseen. Jokioisille on perustettu englantilainen teehuone, jossa teetä tarjoillaan brittiläiseen tyyliin.
Takkatulen lisäksi asiaan kuuluvat aidot englantilaiset teekalustot. Teetä keittää ja leipomuksia tekee englantilaisessa hengessä Tarja-Liisa McCartney. Teehuone perustettiin, koska Jokioisilla asiasta innostuttiin tosissaan.
McCarney myös itse tuntee englantilaisen teekulttuurin. Hän itse suosii mustaa teetä. Teet hän tuo Englannista.
– Minusta tuntuu, että kaikkein mieluisin teehuoneessa on intialainen tee, joka tulee Himalan vuoristosta. Se on kasvanut korkealla ja se on hidaskasvuinen. Tee nypitään määrättyyn aikaan. Laatu riippuu maan laadusta, ilmastosta ja kasvupaikan korkeudesta.
McCarneyn mukaan laatuun vaikuttaa sekin, missä vaiheessa tee on poimittu, miten se on paahdettu ja miten sekoitettu. Kaikissa mustissa teelaaduissa on eri vivahteita juuri näiden tekijöiden takia.