Hyppää sisältöön

"Hän oli täydellinen sotilas" – Valkoinen kuolema jakaa Der Spiegelin lukijoita

Saksalainen Der Spiegel esittelee tarkka-ampujalegenda Simo Häyhän verkkoartikkelissaan. Lukijakommenteissa Häyhään suhtaudutaan ristiriitaisesti. Toisten mielestä Häyhä oli täydellinen sotilas, kun taas toisten kirjoittajien mielestä kylmäverinen tappaja.

Kuva: SA-kuva

Toisen maailmansodan alku on noussut esille muuallakin kuin Suomessa. Saksalainen Der Spiegel julkaisi sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun) mittavan artikkelin talvisodan rintamalla kauhua kylväneestä tarkka-ampuja Simo Häyhästä. Artikkelissa käydään läpi Häyhän sodan aikaiset ansiot yksityiskohtaisesti. Lukijoille kerrotaan, että eril tilastojen perusteella Häyhä ampui talvisodassa jopa yli 500 puna-armeijan sotilasta.

"Veri jäätyy jo lukiessa"

Artikkelin yhteydessä myös Der Spiegelin lukijat pääsevät esittämään mielipiteitään. Nimimerkki "Opitz" pohtii Häyhän kylmäverisyyttä talvisodan taisteluissa.

_- Jääkylmä persoonallisuus, josta jo lukiessakin veri jäätyy. _

Eräs kirjoittaja pohtii Häyhän saavutusten inhimillisyyttä.

– Hän tappoi miehiä, joilla oli perhe ja jonka lapset eivät isäänsä ikinä enää nähneet.

Simo Häyhä itse korosti, että "hän vain teki mitä hänen käskettiin tehdä". Eräs kirjoittaja ei tähän usko.

– Sankari tällainen massamurhaaja ei todellakaan ole. Tavallinen tekosyy "vain käskystä" ei päde, sillä hän oli vapaaehtoinen ja tiesi tarkalleen mitä oli tekemässä.

"Täydellinen sotilas"

Häyhä saa kommenteissa osakseen myös suitsutusta. Erään kirjoittajan mukaan hän oli "täydellinen sotilas".

– Hän seurasi sääntöjä, eikä tehnyt virheitä. Hänelle viholliset olivat vain tavoitteita. Äärimmäisissä tilanteissa tällainen on välttämätöntä, eräs verkkokommentoija kirjoittaa.

Myös Suomen hankala asema talvisodan syttyessä tulee kommenteissa esille.

– Suomalaiset jäivät yksin Neuvostoliittoa vastaan ja siksi epäinhimillinenkin oli tuolloin sallittua, eräs kirjoittaja pohtii.

Suosittelemme sinulle