Hyppää sisältöön

Lohileipä ja karaoke – kaupungin vanhimman kuppilan klassikot syntyivät lama-aikoina

Ravintola Pyöreä Torppa Kouvolassa on ehtinyt 55 vuoden ikään. Juhlaviikolla ravintola luottaa vahvuuksiinsa, karaokeen ja lohileipään. Pitkäaikainen omistaja muistelee, miten Topi Sorsakoskelle maistuivat lihapullat, mutta oopperatähti arasteli karaokessa laulamista.

Ravintola Pyöreä Torppa on toiminut Kouvolassa vuodesta 1959
Ravintola Pyöreä Torppa on toiminut Kouvolassa vuodesta 1959. Kuva: Juha Korhonen / Yle
Valtteri Kykkänen

Kouvolan keskustassa sijaitseva ravintola Pyöreä Torppa viettää tällä viikolla 55-vuotisjuhliaan. Kaupungin vanhin ravintola tunnetaan yleisesti Mutterina epätavallisen muotonsa vuoksi.

Tiistaina ravintolassa kävi vilske ennen ovien avaamista, kun henkilökunta valmisti 55-metriä pitkän version paikan tavaramerkistä eli lohileivästä. Näin uusittiin viiden vuoden takainen temppu, jolloin 50-juhliin valmistui 50-metrinen lohileipä.

– Leipää on hankittu 40 pussia ja graavilohta tähän menee 40 kiloa. Terveystarkastajan ohjeiden mukaan leipää saa tarjota korkeintaan neljän tunnin ajan, kertoo Pyöreän Torpan omistaja Bekim Canhasi.

Omistaja Bekim Canhasi viimeisteli tiistaina 55 metriä pitkää lohileipää ravintola Pyöreässä Torpassa. Leivällä juhlistetaan ravintolan 55-vuotista taivalta
Omistaja Bekim Canhasi viimeisteli tiistaina 55 metriä pitkää lohileipää ravintola Pyöreässä Torpassa. Leivällä juhlistetaan ravintolan 55-vuotista taivalta. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Lohileipä sai alkunsa 70-luvun lopussa, kun energiakriisi koetteli maailmantaloutta ja myös ravintola-alaa. Mutterissa oli tuolloin vielä suuri keittiö, joka toimi kuitenkin tappiolla. Ravintolan perustajan Martti Leskisen poika Jaakko ehdotti keittiön siirtämistä yläkertaan, ja samalla listaa yksinkertaistettiin.

– Ihmiset kaipaavat illalla jotain pikkusuolaista syötäväksi. Sanoin, että tehdäänpä lohileivät ja laitetaan sille oikein halpa hinta. Leivästä tuli suosittu, ja ihmiset ympäri maan tuntevat sen. Norjan öljylautoillakin miehet sanoivat menevänsä Kouvolaan syömään edes sen lohileivän, muistelee Jaakko Leskinen.

Lama-aikana keksittiin karaoke

Myös toinen Mutterin tavaramerkeistä sai alkunsa vaikeina aikoina. 90-luvun alussa lama kuritti ravintoloita, ja jälleen kerran piti keksiä jotakin uutta. Ohjakset ottaneen Jaakon poika Kimmo ehdotti, että ravintolaan hankittaisiin karaokelaitteet, jotka olivat alkaneet yleistyä Suomessa.

Norjan öljylautoillakin miehet sanoivat menevänsä Kouvolaan syömään edes sen lohileivän

Jaakko Leskinen

– Meillä oli biljardipöytä, mutta ei sekään oikein vetänyt kävijöitä. Poika ehdotti karaokea ja minä vähän pyörittelin päätäni kun en oikein tuntenut sitä juttua. Siitä tuli menestys, mutta täällä onkin panostettu äänentoistoon, Leskinen sanoo

– Karaoke on meidän vahvuutemme. Tällä hetkellä meillä on yli 31 000 kappaletta karaokessa, ja siksi laulajat tykkäävät tulla meille, toteaa Bekim Canhasi.

Vuosikymmenten aikana monet kuuluisat kulttuuripersoonat ovat vierailleet Mutterissa. Esimerkiksi Esa Pakarinen pysähtyi usein syömään matkatessaan Kouvolan kautta Kuopioon. Laulaja Olavi Virta puolestaan vietti ravintolassa jopa kihlajaisensa. Topi Sorsakoski kävi usein syömässä Mutterissa lihapullat ennen omaa keikkaansa.

Jaakko Leskisen mieleen on jäänyt myös oopperalaulaja Jaakko Ryhänen, joka poikkesi seurueensa kanssa Pyöreässä Torpassa.

– Hän oli mukava mies ja totesi heti, että "mitäs me Jaskat!". Pyysin laulamaan karaokea, mutta hän kertoi vähän pelkäävänsä. Hän tyytyi kuuntelemaan ja tarkkailemaan. Tämä oli Ryhäselle ensimmäinen kosketus karaokeen.

Nykyään eläkkeellä oleva Jaakko Leskinen oli Pyöreän Torpan omistaja vuodesta 1967 vuoteen 2005
Nykyään eläkkeellä oleva Jaakko Leskinen oli Pyöreän Torpan omistaja vuodesta 1967 vuoteen 2005. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Ihminen hakee muutakin kuin alkoholia

Meno yöelämässä on muuttunut Leskisen mukaan totaalisesti muutaman viime vuosikymmenen aikana. Esimerkiksi yksin ravintolaan tulevaa naista ei katsota kieroon. Leskinen antaa tunnustusta myös Mutterissa käyvälle nuorisolle.

Samassa pöydässä saattaa istua 18-vuotias ja 70-vuotias ja ihan hyvin tulevat juttuun keskenään

Bekim Canhasi

– Ehkä osittain karaoken takia meno on siistiytynyt. Eikä sellainen älytön juominen ole enää tätä päivää. Mutta yötunnit ovat ravintoloille äärimmäisen tärkeitä myynnin kannalta. Jos aukioloaikoja kiristetään, se on lappu luukulla monessa paikassa.

Sekä vanhempi että uudempi omistaja pitävät monipuolisuutta ravintolan pitkän iän salaisuutena.

– Asiakkaita on laidasta laitaan. Samassa pöydässä saattaa istua 18-vuotias ja 70-vuotias ja ihan hyvin tulevat juttuun keskenään, kertoo Bekim Canhasi.

– Olisi hyvä olla jokin teema. Nykyään ihmiset vaativat jotain viihdettä, ei vain sitä alkoholia. Jossain vaiheessa iltaa on oltava ohjelmaa. On se sitten tanssia tai tietokilpailu, sanoo Jaakko Leskinen.

Suosittelemme sinulle