Hyppää sisältöön

Viron kansalliseepos taipui vauhdikkaaksi sarjakuvaksi

Viron kansalliseepoksesta Kalevipoegista eli Kalevanpojasta on tehty sarjakuvakirja. Teoksen tarkoituksena on paitsi tehdä Kalevipoegin tarinaa tunnetuksi, myös piristää virolaista sarjakuvatarjontaa. Kalevipoegin sankarihahmo kummittelee edelleen virolaisessa arjessa, muttei toivotulla tavalla.

Ruutu Kalevipoeg-sarjakuvasta Kuva: Toom Tragel

Muinaismaiseman ytimessä, Kalevipoeg-eepoksen tapahtumaseuduilla virtaa hiljalleen musta joki ja vieressä kohoaa antiikkinen linnavuori. Auringon kalpeat säteet valaisevat aamuvarhaista, maassa on ritisevää hopeista kuuraa, joki höyryää, ja tarun mukaan ylijumala Ukko jähmetti lähiseudulla eepoksen päähenkilön äidin Lindan kivenjärkäleeksi. Sarjakuvakirjasarjan ideoijat Marek Laimets ja Raul Annion halusivat tehdä haastattelun nimenomaan täällä, paikassa joka viittaa heidän useita vuosia kestäneeseen uurastukseensa.

Tuoreen Pilteepos Kalevipoeg-teoksen tarkoituksena on tuoda myyttisiä tapahtumia tunnetuksi myös nuoremmille sukupolville ja popularisoida virolaista kansanperinnettä.

- Kuvitettuna alkuperäinen kalevalamittainen runo näyttää varmasti paremmalta ja helpommalta  niille ihmisille, jotka eivät ole aiemmin kirjaan uskaltaneet koskea,  Marek Laimets sanoo.

Kauheita petoja ja tietäjiä

Virolaiseen kansanperinteeseen pohjautuvanKalevipoeginikivanhat tarinat, joissa samanniminen voimamies siis seikkailee, koostettiin kirjaksi ensimmäisen kerran yli 150 vuotta sitten, ja runomuotoisessa opuksessa seikkaillaan milloin tietäjien ja vedenhaltijoiden, milloin manalan kauheiden

Kalevipoeg-sarjakuvan ideoijat Raul Annion ja Marek Laimets. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

petojen keskuudessa. Useammasta osasta koostuva tuore sarjakuvasovitus taas on hakenut visuaalisen ilmeensä viikinkiajoilta, 500 -700 jkr.

- Teimme yhteistyötä historioitsijoiden ja arkeologien kanssa. Olemme myös ottaneet selville, millaiselta erilaiset asiat ovat tuolloin näyttäneet, kuten käsineet tai miesten parrat, tai miten tuolloin asuttiin. Olemme pyrkineet kuvissa maksimaaliseen autenttisuuteen,  Laimets kertoo.

Piristystä Viro-sarjakuvaan

Virolainen sarjakuva ei ole maailmankuulua, ja Pilteepos__Kalevipoegillekin oli vaikea löytää piirtäjää. Lopulta monien mutkien kautta kuvittajaksi saatiin graafista suunnittelua Viron taideakatemiassa opiskellut Toom Tragel.

- Jos vertaa virolaista sarjakuvakulttuuria vaikkapa Suomeen ja Ruotsiin, on se  varsin vaatimatonta._ Pilteepos Kalevipoegissa _olemme antaneet enemmän painoarvoa etenkin kuvien yksityiskohdille. Toisekseen, haluamme myös nostaa virolaisen sarjakuvan arvostusta ja herättää sitä kohtaan kiinnostusta, Raul Annion toteaa.

Kalevalasta Kalevipoegiin

Mutta missä määrin Kalevipoeg sitten muistuttaa kotoista Kalevalaamme? Kalevipoegissa nimittäin seikkaillaan moneen otteeseen myös Suomen maaperällä, ja eepoksessa muun muassa esiintyy suomalainen noita,  joka uhkaa Kalevipoegia jättiläismäisellä sotajoukolla. Taisto kuitenkin päättyy noidan tappioon, ja Kalevipoeg murskaa velhon pään tohjoksi astalollaan.

- Joitakin yhteneväisyyksiä on, esimerkiksi Kullervon ja saaren piikojen tarinassa. Myös suuri tammi liittyy sekä_ Kalevalaan _että Kalevipoegiin, Marek Laitmets listaa.

Räyhäkäs Kalevipoeg

Kansalliseepoksen päähahmon, herooisen

Kalevipoeg-sarjakuvaa. Kuva: Toom Tragel

ja väkivahvan Kalevipoegin henki elää edelleen nyky-Virossa, mutta ei ihan sillä tavalla kuten esimerkiksi tämän uuden sarjakuvaopuksen tekijät haluaisivat.

- Virossa kutsumme tyhmyyksiä tekevää ja uhkarohkeaa henkilöä nimellä Kalevipoeg. Nykyisin Kalevipoeg on pikemminkin naurunaihe. Me haluamme muuttaa tämän asenteen ja antaa ihmisille historiallisen käsityksen siitä millainen Kalevipoeg oli ja kuinka hän eli, Marek Laimets summaa.

Suosittelemme sinulle