Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

EU:n sälekaihdinmääräys kuumentaa tunteita: "Naurettava revohka"

Ulvilalaisen koulun rehtori hermostui lain kiemuroista, joiden mukaan sälekaihtimien narut eivät saa enää roikkua alhaalla koulun tiloissa. Kaihtimia asentavan yrityksen mukaan sama ohjeistus koskee kaikkia tiloja, joissa on lapsia – myös koteja.

sälekaihtimen naru on sidottu pikalukolla ikkunan reunaan
Kuva: Päivi Meritähti / Yle
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulvilan Vanhakylän koulun rehtori kertoi sosiaalisessa mediassa itsehillintänsä lähes pettäneen uusien EU-määräysten johdosta.

– Uusi EU-määräys kieltää luokissa pitää sellaisia sälekaihtimia tai rullaverhoja, joissa on näkyvillä alle 150 cm korkeudessa vapaana olevia lankoja, rehtori Kimmo Vepsä kirjoittaa Facebookissa.

Vepsän mukaan päättäjät keskittyvät aivan vääriin asioihin.

– Tämä tuntuu kaukaa haetulta ja naurettavalta koko revohka. Miettikää luistimien nauhoja. Oppilas kun väkertää metrin pituisen nauhan kanssa, niin voihan se yhtäkkiä ollakin kaulassa ja sitten vahingossa alkaa kiristää ja henki pois, Vepsä toteaa.

Vepsä myöntää, että kaihtimien narut voivat olla vaarallisia pienille lapsille, mutta kouluikäisten kohdalla kuristumisen riski ei hänen mukaansa ole realistinen.

Vanhat kaihtimet kelpaavat pienellä lisäyksellä

Kaihtimia asentavan Ulvilan Kaihtimen toimitusjohtaja Petri Jyrkiäinen kertoo, että Tukesin antama ohjeistus koskee kaikkia tiloja, joihin lapsilla on pääsy. Vanhoja kaihtimia ei tarvitse lähteä muuttamaan, mutta niihinkin Jyrkiäinen suosittelee perinteistä lisävarustetta, eli narulukkoa.

– Sillä naru saadaan kiinnitettyä niin ylös ikkunan pokaan, että naru ei roiku vapaasti eikä lapsi pääse siihen käsiksi. Tällaisen lisävarusteen voi hankkia muutamalla eurolla, Jyrkiäinen kertoo.

Jyrkiäisen mukaan ohjeistus on monelle asentajallekin vielä tuntematon. Epäselvyyttä tuntuu olevan erityisesti siinä saako vanhoja kaihtimia ylipäätään enää asentaa.

Tukes uudisti ohjeistustaan

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes antoi tänä syksynä tarkennetun ohjeistuksen kaihtimien ja rullaverhojen turvallisuudesta. Erikoissuunnittelija Kari Anderssonin mukaan vanhoja kaihtimia saa vielä myydä, mutta uudet kaihtimet pitää valmistaa turvallisuusohjeistusten mukaisesti. Jos kaihtimissa ei ole sisäänrakennettuja turvamekanismeja, pitää niihin asentaa erilliset turvalaitteet.

Perinteinen narulukko on Anderssonin mukaan toimiva lisävaruste, mutta sekin pitää asentaa yli 150 cm korkeuteen.

– On huolehdittava siitä, että lapset eivät pääse käsiksi naruihin. Vanhempien vastuulla on sisustaa kotinsa niin, että kaihtimien välittömässä läheisyydessä ei ole esimerkiksi huonekaluja, joita pitkin kiipeämällä lapset pääsisivät käsiksi kaihtimien naruihin, Andersson toteaa.

EU-sääntöihin on syynsä

Tukesin noudattamat standardit perustuvat EU-komission päätökseen, jolla säädellään rullaverhojen ja kaihtimien turvallisuutta. Euroopan parlamentin toimistolta huomautetaan, että määräykset on tarkoitettu pienten lasten suojelemiseksi.

– EU-määräyksessä puhutaan nimenomaan pienistä lapsista. Pikkulapsia kuolee pitkiin ja matalalla roikkuviin naruihin. Kaikilla EU-säännöillä on joku syy, kertoo tiedotustoimiston päällikkö Pekka Nurminen Euroopan parlamentista.

Suosittelemme sinulle