Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Suklaafanien uusimmat villitykset: raakasuklaakoukku ja kaakaokänni

Raakasuklaa on elänyt viime vuodet niin suuressa nosteessa, että sitä saa jo tavallisten kauppojenkin hyllyiltä. Raakasuklaan nimeen vannovat uskovat, että raakasuklaa on ravintoarvoiltaan huomattavasti tavallista suklaata rikkaampaa ja sen avulla voi kokea voimakkaita mielihyvän tunteita.

Raakasuklaakonvehteja lautasella
Kuva: Tuomas Hirvonen / Yle
Tanja Hannus
Avaa Yle-sovelluksessa

Hyvinvointialan yrittäjä Teemu Syrjälä on innostunut raakasuklaasta, jota saa nykyisin jo marketeistakin. Raakasuklaasta on hänen mielestään tullut koko kansan juttu, kun viitisen vuotta sitten se oli vain tiettyjen, ravitsemuksesta kiinnostuneiden ihmisten suosikki.

Raakasuklaan erottaa tavallisesta suklaasta esimerkiksi se, että siinä on prosessoimatonta kaakaota. Moni lisää itse tekemäänsä raakasuklaaseen esimerkiksi ruusunjuurta, goji-marjaa ja pähkinöitä.

– Raakasuklaa tehdään kaakaopavuista, joissa on paljon magnesiumia ja antioksidantteja sekä sinkkiä, joita on monien ihmisten ruokavaliossa liian vähän. Raakasuklaassa on 1200 erilaista ainesosaa, Syrjälä väittää.

Hän uskoo, että raakasuklaassa on ainesosia, jotka vaikuttavat myös mielihyvään ja sitä kautta vireyteen ja mielialaan. Netistä löytyy kertomuksia raakasuklaakoukusta ja kaakaokännistä, joiden aikana ihmiset kokevat voimakkaita mielihyvän tunteita, kun kehon serotoniinitasot nousevat. 

– Jotkut ihmiset käyttävät raakasuklaata luonnonmukaisena päihteenä. Siitä voi tulla tunne, että tämä on maailman siistein juttu, Syrjälä hymyilee.

Puhtaan ruuan puolesta

Erilaisia hyvinvointiin liittyviä kursseja järjestävä Syrjälä on sitä mieltä, että monilla ihmisillä on niin suuria ongelmia terveyden ja hyvinvoinnin kanssa, etteivät niiden ratkaisemisessa riitä enää vain ravinnon ja liikunnan tarkastelu.

– On mietittävä, miten liikkua, syödä, miten hallita stressiä ja miten mieli toimii, Syrjälä kertoo.

Ravinnon prosessointi on hänen mielestään mennyt liian pitkälle. Hän ei kuitenkaan saarnaa ja tarjota vaihtoehtoja oman terveyden vaalimiseen.

– En allekirjoita yhtä ainoaa tapaa syödä, vaan yhdistelen monia asioita. Jo sillä, että syö mahdollisimman puhdasta eli jalostamatonta ja lisäaineetonta ruokaa ja lähtee ulos, pääsee jo pitkälle.

Seuraavaksi hitiksi Syrjälä povaa luonnonyrttejä ja -lääkkeitä.

– Yhä suurempi osa ihmisistä alkaa tähdätä siihen, että sairauksia voisi ehkäistä luonnonlääkkeillä jo ennen kuin sairaudet puhkeavat, Syrjälä uskoo.

Suosittelemme sinulle