Hyppää sisältöön

Yli 60-vuotiasta kirjoituskilpailua uhkaa lopetus – säästö 10 000 euroa

Vuodesta 1952 jaettua Pirkanmaan kirjoituskilpailua uhkaa lopettaminen. Tampereen kaupunginkirjaston mukaan kilpailu ei enää kuulu sen keskeisiin tehtäviin. 

Kuva: Kati Siponmaa / Yle
Heli Mansikka

Perinteikkään Pirkanmaan kirjoituskilpailun tulevaisuus on vaakalaudalla. Kilpailun järjestäjänä on vuodesta 1952 ollut Tampereen kaupunginkirjasto. Tampereen kirjastopalvelujohtaja Pirkko Lindberg perustelee lopettamisajatusta säästöillä.

– Mitään lopullista päätöstä ei ole tehty. En itse ole sen kannalla, että kilpailu pitäisi lopettaa, mutta realiteetit ovat, että olemme jo joutuneet supistamaan mm. aukioloajoista ja aineistorahasta.

Kilpailun järjestäminen maksaa Lindbergin mukaan noin 10 000 euroa.

Kilpailu on merkittävä kannustaja

Kilpailun tarkoituksena on tukea uusia lahjakkaita kirjoittajia ja tarjota heille mahdollisuus saada tekstejään julkisuuteen. Kilpailu on auttanut eteenpäin useita myöhemmin valtakunnalliseen julkisuuteen nousseita kirjailijoita.

Palkittujen joukossa ovat esimerkiksi Jaakko Syrjä, Mirkka Rekola, Martti joenpolvi, Kari Aronpuro ja Seppo Jokinen. Vuonna 2005 palkinnon sai tänä vuonna Finlandia-ehdokkaaksi noussut Anni Kytömäki.

Kilpailu aiotaan pitää nykymuodossa vielä ensi keväänä. Pirkko Lindberg toivoo, että kilpailulle löytyy toinen järjestäjätaho tai että kirjasto saa sen järjestämiseen erillisen määrärahan.

– Tavallaan on varmasti ollut hyvät perustelut sille, että kirjasto sen järjestää, mutta nyt voisimme lähteä katsomaan muita malleja järjestää tämä kilpailu.

Suosittelemme sinulle