Hyppää sisältöön

Fennovoima sai periaateluvan Pyhäjoen ydinvoimalalle

Eduskunta on myöntänyt periaateluvan Fennovoiman uudelle ydinvoimalalle. Periaatepäätöksen puolesta äänesti 115 kansanedustajaa. Vastaan äänesti 74, tyhjiä ääniä annettiin 4 ja äänestyksestä oli poissa 6 kansanedustajaa.

Fennovoiman pääkonttori Helsingissä.
Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Vesa Sundqvist,
Siina Repo

Eduskunta on myöntänyt periaateluvan Fennovoiman uudelle ydinvoimalalle Pyhäjoelle. Periaatepäätöksen puolesta äänesti 115 kansanedustajaa. Vastaan äänesti 74, tyhjiä ääniä annettiin 4 ja äänestyksestä oli poissa 6 kansanedustajaa.

Fennovoiman ydinvoimahankkeen periaatepäätöksen mukaan rakentamisen edellytyksenä on, että vähintään 60 prosenttia ydinvoimayhtiön omistuksesta tulee EU-Eta-alueen sisältä.

Rakentamislupaa uudelle voimalalle on haettava kesäkuun loppuun mennessä.

Eduskunnan nyt siunaama periaatepäätös myönnettiin täydennyksenä vuonna 2010 tehtyyn periaatepäätökseen.

Alkuperäisen periaatepäätöksen jälkeen useat alkuperäiset rahoittajat ovat vetäytyneet hankkeesta ja laitoksen rakentaja on vaihtunut.

Ydinvoimalan rakentamislupa käsitellään vielä työ- ja elinkeinoministeriössä. Päätöksen rakentamisluvasta tekee aikanaan valtioneuvosto.

Niinistö pettyi syvästi – Vapaavuori juhli

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, joka jätti hallituksen ydinvoimalaluvan vuoksi, oli päätökseen varsin pettynyt.

– Olen yllättynyt erityisesti keskustan suuresta enemmistöstä, joka valitsi tämän ratkaisun. Tämä hidastaa kestävän energiatalouden rakentamista Suomessa.

Niinistön mukaan Rosatomin valinta on suuri riski molnelta kantilta.

Tämä hidastaa kestävän energiatalouden rakentamista Suomessa.

Ville Niinistö

– Eduskunta on kantansa ilmaissut ja tämä on eduskunnan tahto. Hanke on kuitenkin varmasti jatkossakin ongelmallinen johtuen siitä, että turvallisuusmääräyksissä, kustannuksissa ja omistajuuteen liittyvissä kysymyksissä on edelleen epäselvyyksiä, jotka voivat aiheutua hankkeelle ihan taloudelliseltakin pohjalta ongelmia myöhemmin, Niinistö varoittaa.   

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on luonnollisesti tyytyväinen ajamaansa ratkaisuun.

– Totta kai tunnelmat ovat positiiviset. Onhan tämä toki pitkä prosessi, edellinen hallitus hyväksyi periaatepäätöksen, tämä hallitus hyväksyi täydennyksen seuraavan hallituksen päätettäväksi tulee rakentamislupa. Käyttöönottolupa jää jollekin hallitukselle sitten tulevaisuudessa. Tämä oli merkittävä etappi, mutta toki vain yksi etappi isossa prosessissa.

Vastustusta rkp:ltä, kristillisiltä ja vasemmistoliitosta

Vihreät äänestivät ainoana ryhmänä yksimielisesti lupaa vastaan. Vasemmistoliitossa luvan kannattajia oli yksi, ruotsalaisesta eduskuntaryhmästä ja kristillisdemokraateissa kaksi kummassakin.

Selvimmin ydinvoimaluvan takana oli kokoomus, josta löytyi vain kolme vastustajaa. Myös sosiaalidemokraattien enemmistö oli luvan kannalla, tosin hallituksen sosiaalidemokraattisista ministereistä vain Lauri Ihalainen painoi jaa-nappia.

Perussuomalaista ydinvoimalaa puolsi 19 ja vastusti 13 edustajaa,  tyhjää äänesti kolme. Eniten ydinvoiman kannatus on lisääntynyt keskustassa, jossa luvan tukijoita oli 28 ja vastustajia vain kahdeksan.

Äänestyksessä kaksi kömmähdystä

Eduskunnan äänestyskone rekisteröi sosiaalidemokraattien Rakel Hiltusen äänestyksessä poissaolevaksi, vaikka hänen oli tarkoitus äänestää periaatepäätöstä vastaan.

Hiltunen kertoi äänestysaikeestaan äänestyksen jälkeen pyytämässään puheenvuorossa. Hiltusen äänestystarkoitus kirjattiin eduskunnan pöytäkirjaan, mutta äänestyksen tulos jää voimaan.

Myös perussuomalaisten Kaj Turunen merkittiin äänestyksestä poissaolleeksi. Hän kertoi äänestyksen jälkeen viestipalvelu Twitterissä, että hänen tarkoituksensa oli ollut äänestää periaatepäätöksen puolesta.

Suosittelemme sinulle